Skip to main content

 

A Cameron-kormány azt ígérte, hogy leszorítja az Európai Unió munkavállalási szabadságával élő bevándorlók számát, de kudarcot vallott: a napokban megdőlt a rekord. A Nagy-Britanniába érkezett kelet-európai vendégmunkások száma egy év alatt 300 ezerrel növekedett.

A brit Statisztikai Intézet friss jelentése szerint 16 százalékkal nőtt az uniós bevándorlás Nagy-Britanniába, főleg a románok és a bolgárok jönnek tömegével. Míg 1997-ben csak kétezren dolgoztak itt, immár 219 ezren vannak, többen, mint valaha.

hirdetés


Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott nyolc hajdani szocialista ország, közöttük Lengyelország és Magyarország bevándorlóit együtt számolják, a szám megközelíti az egymilliót

Ugyanakkor szintén tízezrével csábítják a munkalehetőségek és kedvező munkakörülmények a spanyolokat, olaszokat, görögöket. A brit munkaerőpiac felvevőképessége kezd kimerülni, még a szolgáltatóiparban és a mezőgazdaságban is. 

Külön probléma, hogy igen sokan azért jönnek Angliába, hogy munkanélküli és szociális segélyen éljenek. Megszaporodott a hajléktalanújság árusainak a száma, főként hosszú szoknyába, kendőbe öltözött, jó húsban lévő fiatal asszonyok, lányok. Ha ugyanis valaki regisztrált fedél nélküli újságárus, ezzel jogosultságot szerez a szociális ellátásra.

Kora este munkaruhás lengyel fiatalok ezrei utaznak az építkezésekről hazafelé a metrón, London közepén a Marble Arch diadalív körüli pázsiton és a díszkútnál, viszont munkanélküli segélyen élő romániai férfiak népes csapata táboroz és tereferél egész napon át. 

David Cameron tisztában van a nyakló nélküli munkaerő-bevándorlás kedvezőtlen brit társadalmi visszhangjának a jelentőségével, gazdasági és határvédelmi szempontokon túl ezért kérte az Európai Unió beleegyezését korlátozások végrehajtásához.

Kényes ügy, mert a munkaerővándorlás szabadsága szent és sérthetetlen, de ha a korlátozatlan migráció elfajul, az unióból való kilépést fontolgató britek tábora növekszik.

Sárközi Mátyás, London - A hanganyag itt hallgatható meg!

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Nyitókép: Coventry kert, London forrás: pixabay

TOP 5