Skip to main content

 

Nikosz Kociasz görög külügyminiszter a német Taz.de-nek azt mondta: hiába zárják le a határokat Európában vagy Németországban, a menekültek akkor is jönni fognak új útvonalakon.

Kociasz szerint az USA hiába épített hipermodern védelmi rendszert a mexikói határra, és hiába van ott sivatagos terület, 2001 óta így is 41 millió bevándorló érkezett az államokba, közülük 13 millió illegálisan.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

Az amerikai Census Bureau adatai szerint azonban 2000-ben 31,1 millió legális és illegális bevándorló volt az Egyesült Államokban, ami a lakosság 13,3 százalékát jelentette. A 2014-es adatok szerint viszont 14 év alatt 42,4 millióra nőtt a számuk. Ez 2001 óta valamivel több mint tízmilliót jelent. 

A görög parti őrség hiába vetett be több hajót a Törökországból érkező embercsempészek ellen, nem tudja megállítani őket:

Ha meg akarjuk állítani a menekülteket, háborút kellene folytatnunk ellenük. Le kellene bombáznunk őket, elsüllyeszteni a hajóikat, és hagyni vízbe fulladni az embereket.

Ezt természetesen senki nem akarja, de a görög külügyminiszter szerint erről a helyzetről hallgatnak azok az európai politikusok, akik otthon azt mondják a médiában, hogy Görögország nem teljesíti a kötelezettségeit. 

40 eurós repjeggyel érkeznek a menekültek Isztambulba

Nikosz Kociasz szerint nem igaz az sem, hogy Görögország a menekültválság megoldásához nem akarta elfogadni az uniós segítséget. 780 szakembert kértek a Frontextől, az unió menekültügyi hivatalától, de ehelyett csak 340 rendőr érkezett, hogy segítsen a migránsok regisztrálásában. Csakhogy ők az elején úgy végezték a munkájukat, mint otthon: délután háromkor leléptek, a hétvégén pedig nem dolgoztak. A menekültek érkezése viszont nem igazodik a Frontex rendőreinek hivatali idejéhez, mondta a külügyminiszter.

A görög külügyminiszter is úgy látja, hogy a helyzet megoldása a szíriai béke lenne. A görögök már hónapokkal előtt arra figyelmeztettek, hogy 320 ezer ember hagyja el a jordániai menekülttáborokat, mert ott kilátástalannak látják a helyzetüket. December óta a Görögországon áthaladóknak már csak 55 százaléka szír. A többiek Marokkóból és Algériából származnak, akik egyszerűen csak jobb életre vágynak Európában. Ők egy 40 eurós jeggyel elrepülnek Isztambulba, aztán 10 euróért busszal elmennek a török tengerpartra, hogy aztán embercsempészek segítségével áthajózzanak egy görög szigetre. 

Németország most biztonságos országgá akarja minősíteni Marokkót és Algériát, hogy a határon gazdasági menekültként feltartóztathassák az innen érkezőket. A görög külügyminiszter szerint azonban sokkal hatékonyabb megoldás lenne, ha Törökország vízumkényszert vezetne be e két országgal szemben, így nem lehetne onnan akadály nélkül Isztambulba repülni. 

Nincs elég német rendőr a határok védelmére

Thomas de Maziere német belügyminiszter nemrég felvetette, hogy határozatlan időre meghosszabbíthatják a tavaly szeptemberben elrendelt intézkedést, ami a menekültek érkezése miatt szigorított határellenőrzést ír elő az osztrák-német határon.  Jörg Radek, a német rendőrszakszervezet vezetője azonban Neue Osnabrücker Zeitungnak azt mondta: talán ha három hétig tudják megoldani ezt a feladatot, ennél hosszabb időre azonban nincs elég embere a rendőrségnek. 

Szeptember közepe óta a német rendőrség több mint 2 millió túlórát teljesített a határon. Más feladatokat, így a repülőterek, vasútállomások ellenőrzését vagy a labdarúgó-mérkőzések biztosítását már alig tudja ellátni. Ugyan van arra ígéret, hogy az elkövetkező három évben 3000-rel emelik a rendőrség létszámát, ez a mostani aktuális helyzeten még nem segít. A Rheinische Postnak Radek azt mondta: ha Ausztriában a menekültek száma eléri az idei évre kitűzött 37 500-as keretszámot (ezt már nyárra valószínűsítik), akkor az osztrákok ismét továbbengedik Németország felé a migrásokat, ami a szakszervezet vezetője szerint kezelhetetlen helyzetet okoz majd a határon.

A német pénzügyminiszter levegőért kapkodott

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a Spiegelnek azt mondta: levegőért kapkodott, amikor az osztrákok azt állították, a németekkel szoros egyetértésben határoztak meg egy keretszámot a befogadható menekültek számáról. Németország ugyanis továbbra sem tartja járható útnak azt, ha az egyes államok ilyen döntéseket hoznak, és lezárják a határaikat. A schengeni rendszer szétzúzása ugyanis drámai módon veszélyezteti Európát politikai és gazdasági értelemben egyaránt. 

Schäuble szerint inkább milliárdokkal kell támogatni Törökországot, Líbiát vagy Jordániát, hogy a menekültek ott maradjanak. Egy kérdés arra vonatkozott, hogy a menekültválságot nem-e a bankok és a csődben lévő uniós országoknál már alkalmazott uniós tehermegosztással kellene-e rendezni. Schäuble erre azt mondta: az euróválsággal ellentétben az EU-tagországok egy része most úgy gondolja, őket egyáltalán nem érinti a menekültválság. A német pénzügyminiszter szerint ez tévedés. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: AFP

TOP 5