Skip to main content

 

Jack Robichaux sorozatos erőszakoló volt a 19. században, aki megkeserítette New Orleans városának életét. Legtöbb áldozata túlsúlyos nő volt.

Kreol volt, bár a rendőrség az áldozatválasztás alapján eleinte fekete támadóra gyanakodott. Jazz-zenészi tehetségét New Orleans-szerte dicsérték, amíg a bűnei köztudottá nem váltak

– írta a vonatkozó angol nyelvű Wikipédia-szócikk Jack Robichaux-ról. A bejegyzés 2005-ben született, egy szem nyomtatott forrást leszámítva a fenti idézet volt a teljes tartalma. És egy szó se volt igaz belőle. Ennek ellenére több mint tíz éven át meg tudta úszni az általában éber szerkesztők bosszúját, és ezzel ki is érdemelte minden idők leghosszabb ideig futó Wikipédia-hoaxának címét.

hirdetés

Jack Robichaux felemelkedése...

A hoax két Saint Louis-i egyetemista, Bill Maas és Van Robichaux munkáját dicséri, akik a fejükbe vették, hogy mindenképpen át akarják verni egyszer az online enciklopédiát. Nem volt könnyű dolguk, évekig szerkesztgettek bele hülyeségeket létező cikkbe, de állandóan rövid úton lelepleződtek. Legalább két évig próbálkoztak például azzal teljesen hiába, hogy a szintén Bill Maas nevű profi amerikai focista szócikkébe rokonként beszerkesszék az egyetemen focizó Billt.

Aztán stratégiát váltottak, és 2005. július 31-én saját oldalt hoztak létre. szintén egyikük nevét felhasználva. Először óvatosan tesztelték a koncepciót, és ekkor még csak az első mondat született meg: “Jack Robichaux sorozatos erőszakoló volt a 19. században, aki megkeserítette New Orleans városának életét.” Aztán vártak, de mivel néhány napig nem történt semmi, felbátorodtak, és a maradékot is hozzáírták. A szöveg finom rasszizmusát állítólag kifejezetten az előítéletes rendőrök kifigurázásának szánták.

Miután így is életben maradt, az alkotók már szerették volna minél tovább megőrizni, ehhez viszont kellett valamilyen forrás, hogy levethessék a csonka szócikk stigmáját. Találtak is egy helyi könyvtárban egy könyvet, amely cím alapján megfelelőnek tűnt, és elég biztonságosnak is, mert neten semmilyen információ nem volt fellelhető róla, azon kívül, hogy valóban létezik. Így vált a szócikk forrásává a Local matters: race, crime, and justice in the nineteenth-century South című mű.

Ügyes húzás volt az is, hogy nemcsak az egyik szerző, Van Robichaux volt tényleg New Orleansi-i származású, de a Robichaux-család valóban adott több sikeres jazz-zenészt is a városnak. Ráadásul nagyjából időben is stimmel az életrajzuk a kamucikknél nem sokkal hosszabb Wikipédia-szócikkeik alapján: dobos-hegedűs John Robichaux a 19. század közepén született, egyik unokaöccse, John szintén dobolt, a másik, Joe Robichaux pedig zongorista volt.

Aztán a szócikk vígan virított az online enciklopédián, amíg 2007-ig bele nem szerkesztette valaki, hogy Robichaux a Texas Tech egyetem futballsztárja volt. Ne aggódjanak, a szerkesztők a helyükön voltak, és egy gyors törléssel megvédték a kamu szócikk hitelét. Pár hónappal később Jack Robichaux nevét a szerzők átírták egy másik barátjuk nevére, de a szerkesztők ezúttal is gyorsan kiszúrták a vandalizmust. Végül a szerzők is beletörődtek, hogy ez a szócikk bizony legitimitást nyert, és szép lassan meg is feledkeztek róla.

...és bukása

Egészen 2013-ig, amikor az egyik szerkesztő árvának jelölte, vagyis olyan cikknek, amelyre egyetlen másik szócikk se mutat. Ez indította el a lavinát, mert így került az elfeledett szócikk az oldal hoaxvadászainak látókörébe. Az első szerkesztő, akinek feltűnt, hogy valami nem stimmel, a Calamondin12 nevű felhasználó volt, de ez már 2015 augusztusában történt.

Bár a gyakorlott hoaxirtó rögtön gyanút fogott, nem spórolta meg az alapos utánajárást, még a forrásként megjelölt könyvet is végignyálazta, de persze semmilyen utalást nem talált Jack Robichaux-ra. Később mások további hibákat is kiszúrtak: az épp tízéves cikket alig szerkesztették, akkor is trollkodni próbáltak rajta, és a legtöbb szerkesztés ugyanarról az IP-címről érkezett, míg a sztori helyszínéül szolgáló New Orleans környékéről hozzá se nyúltak. Végül szeptember 3-án a szerkesztők törölték az oldalról.

Viszont így is minden idők legkitartóbb kamucikkének bizonyult a maga tíz éves és egy hónapos élettartamával. A Wikipédia saját hosszú listája szerint egyébként nem sokon múlik az elsőség, Jacket alig három hónappal követi a Guillermo Garcia nevű fiktív 18. századi dél-amerikai olajmágnás, aki két héttel később bukott le.

Bár a legsikeresebb kamucikkek jellemzően olyanok, mint Jacké, vagyis szinte senki nem olvassa őket, ezért tudnak sokáig fennmaradni. Manapság viszont már az ilyenekkel is egyre nehezebb átverni a Wikipédiát (bár az Indexnek már 2009-ben is épphogy sikerült), amit az is mutat, hogy a hosszú hoaxlista telis-tele van 2014-es és 2015-ös leleplező dátumokkal, és a leghosszabb átverések mind a közelmúltban buktak le. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy 2005 óta megtriplázódott a nagyon aktív szerkesztők száma, de a közepesen aktívaké is meghatszorozódott, vagyis egyre többen vadásznak a hibás szerkesztésekre. Másrészt a technológia segítségét, például a mesterséges intelligenciát is igyekeznek igénybe venni a rossz minőségű változtatások kiszűrésére.

Végeláthatatlan viták folynak arról, hogy a Wikipédia vagy mondjuk az Encyclopædia Britannica a jobb információforrás, van-e olyan megbízható vagy elfogulatlan, mint a nagy előd. Ennek az összehasonlítgatásnak olyan nagyon sok értelme nincsen, de az látszik, hogy a Wikipédia folyamatosan fejlődik. Ebből persze az is következik, hogy simán felbukkanhatnak az oldalon még Jack Robichaux-nál is régebb óta megbújó átverések, csak arra várva, hogy valaki kiszúrja őket végre.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Nyitókép: Ullstein Bild / Europress / Getty

TOP 5