Skip to main content

Gyorsabban, magasabbra, erősebben, környezettudatosabban! A couberteni szlogen megerőszakolása talán megbocsátható, ha a következő nyári olimpiai játékokkal kapcsolatban említjük, hiszen London pályázatának vezérmotívuma és ígérete a fenntarthatóság volt. Talán nem naivitás azt gondolni, hogy ennek is nagy szerepe volt abban, hogy végül a város elnyerte a rendezés jogát.

Már az olimpia központi helyszínének kiválasztása is a fenntarthatóság jegyében történt, hiszen az Egyesült Királyság legelhanyagoltabb városi területének rehabilitációja valósul meg a 250 hektárnyi szennyezett iparterület tiszta és rendezett városi parkká történő átalakításával, ami egyébként a legutóbbi 150 év legnagyobb parképítése Európában.

A terület és az azon lévő létesítmények tervezéséhez és kivitelezéséhez a BREEAM környezeti minősítési rendszer adta sorvezetőt. Ez teljeskörűen meghatározza a fenntartható fejlesztések követelményeit a tervezés legkorábbi fázisától kezdve. A létesítményekkel kapcsolatban elsődleges szempont volt az is, hogy azok a játékok befejezése után alkalmasak legyenek a hosszútávú használatra. Ezek közül közül azokat emelnénk ki, amelyek a legmagasabb minősítési szintet –Excellent - érték el, ezzel a fenntarthatósági verseny aranyérmesei lettek.

Az Olimpiai Stadion több olyan jellegzetességgel bír, amelyik kézzelfogható módon bizonyítja a környezettudatosságot. Az olimpia idején még 80.000-es befogadóképessége a játékok után 25.000-re csökken úgy, hogy az elbontott felső szekciót újrahasznosítják. Ez az eddig készült legkisebb anyagfelhasználású olimpiai stadion. A pekingivel összevetve például tizedannyi betont és ötödannyi acélt tartalmaz .Egyedülálló a tetőszerkezetet alátámasztó rácsos acélszerkezet is, mert nagy része egy gázvezeték hálózat kiépítésénél megmaradt csövekből épült. Mivel a betonban lévő cement nagy hányadát kohósalak helyettesíti, méltán nevezhetjük a stadiont az újrahasznosítás bajnokának.

A Vízisport Centrum épülete is jól szerepelt a megmérettetésben. Kiemelendőek az ivóvíz megtakarítás jegyében kidolgozott intézkedések, hiszen az itt található 3 medence lefedésével 30 százalékkal csökkentették a takarás nélkül felmerülő, óránként 10.000 liternyi párolgási veszteséget. Ezt a veszteséget tovább csökkenti a nagyon alacsony légsebességű, ún. elárasztásos szellőzés is. Az uszoda szűrőinek tisztítására használt vizet pedig WC öblítésre használják. A fenti intézkedések, és az alacsony vízfogyasztású berendezések alkalmazása összességében 32%-os ivóvíz megtakarítást eredményez egy hasonló méretű, de hagyományos létesítménnyel szemben. Csakúgy mint az Olimpiai Stadion, ez a helyszín is teljesen átalakul a záróünnepség után, hiszen sikerült úgy megtervezni, hogy azt a két szárnyat, amelyek a nézők legnagyobb részét befogadja, teljesen elbontják majd, ezáltal a 17.500 fő helyett 2.500 néző fér majd el. Így egy sokkal kisebb energiafogyasztású komplexum jön létre. Természetesen az elbontott elemeket tervek szerint máshol újra felhasználják.

Energiahatékonyság szempontjából a kerékpár versenyek helyszíne, a Velodrome viszi a pálmát, pedig itt akadt néhány feltétel, amelynek biztosítása különösen nehéz feladat elé állította a szakembereket.
Ilyen a nagy hőmérsékletkülönbség biztosítása a pálya feletti és a lelátó levegője között. A pálya felett 28°C-ot kell biztosítani,, mivel így a versenyzők a fizika alapvetését –magasabb hőmérséklet, kisebb levegősűrűség- is kihasználhatják a jobb eredmények eléréséhez, miközben a lelátón jóval alacsonyabb hőmérsékletet kell tartani. A versenypálya megvilágítási igénye is extrém magas ,2000lux -irodákban ez 500lux- ,ez pedig jelentős elektromos fogyasztást és hőtermelést eredményez. Azonban a körültekintő tervezés révén sikerült optimalizálni a csarnok természetes megvilágítását, így minimalizálni a világítással összefüggő elektromos fogyasztást. A csarnok alakja olyan mintha vákum-csomagolt lenne, ezzel minimálisra csökkentették a fűtendő levegő mennyiségét, a kifelé emelkedő tetőszerkezet pedig az elhasznált meleg levegő zavartalan kiáramlását biztosítja, így nincs szükség gépi szellőzésre.

A tervezők találékonysága abban is megmutatkozik, hogy a nagy betonfelületek hőtároló képességét a hűtés és fűtés szolgálatába állították, így csökkentve tovább az energiaigényeket.
Ha azt nem is tudjuk megjósolni, legfeljebb találgathatunk, milyen teljesítményt nyújtanak majd a sportolók, de a környezettudatos kezdeményezések és sikerek nyomán kijelenthetjük, hogy az új versenyszámnak, a fenntarthatóságnak már most megvannak a győztesei, augusztus 12-ével pedig csupán a játékok érnek véget, a zöld olimpia tovább fog tartani.

Forrás :http://www.iroda.hu/irodapiac/irany-a-fenntarthato-olimpia/15201

Akit az OzoneNetwork által forgatott filmet is megtekintené a zöld olimpiáról, kattintson ide: http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/o3/20120406-egyenlito-115-adas-olimpia.html

TOP 5