Skip to main content

 

Az Oxfordi Egyetem mellett működő Migration Observatory szerint már több mint 3 millió külföldi EU-s állampolgár költözött Nagy-Britanniába, köztük sok magyar is. 

A hat legnagyobb migránsküldő ország Lengyelország, Románia, Spanyolország, Olaszország, Magyarország és Portugália, írja az MTI. Tőlünk azért is szép teljesítmény ez, mert az előttünk végzett országok közül a legkisebben is kétszer annyian élnek.

hirdetés

A szervezet szerint 2011 óta az ott élő uniós külföldiek teljes növekedésének 79 százalékát adták ezek az országok. 2015-ben már 1,59 millió más uniós állampolgár élt szerintük az országban.

És ez szám nagyon alulbecsült mérés lehet, hiszen a kérdésben általában  optimistább NGM szerint is 2012-ben már 300 ezer magyar vándorolt ki Angliába élni, addig a Migration Observatory csak 96 ezer ott élő magyart mutatott ki. Az Egyesült Királyságba egyébként még a kivándolró magyarok közül is inkább a jobban képzettek és a fiatalabbak költöznek.

A kivándorlást tervező magyarokról idénre már azt is tudjuk, hogy egyre többben akarnak örökre külföldre menni. 

Egy másik oxfordi kutatóintézet, az Oxford Economics közben azt nézte meg, hogy milyen hatással járna, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból és korlátozná bevándorlást. A becsléseik szerint az EU-s bevándorlóik önmagukban évente 0,5 százalékkal növelték a brit GDP-t.

És ha az átlagos éves 104 ezer fős beáramlást mondjuk 60 ezerrel mérsékelnék, az 2030-ra minden más hatástól függetlenül 1,1 százalékkal csökkentené a brit nominális GDP értékét. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5