Skip to main content

 

A dohányzók nehezebben kapnak munkát, mint a nem dohányzók, és sokkal tovább maradnak munkanélküliek is a Stanford Egyetem kutatóinak friss tanulmánya szerint. Ha talál is munkát a dohányos, kevesebbet keres, mint aki füst nélkül él – írja az MTI.

A cigarettázás és a munkanélküliség közötti összefüggés felderítésére a kutatók 131 munkanélküli és munkát kereső dohányost kérdeztek meg. A kutatásba bevontak 120 olyan munkanélkülit is, akik nem dohányoztak. A kutatás résztvevői úgy választották ki, hogy sokféle réteget képviseljenek, tehát ne torzíthassa az eredményeket például az iskolai végzettség.

hirdetés

A résztvevőket a kutatás elején, hat hónappal, majd egy évvel később is kikérdezték. Egy évvel a tanulmány kezdete után a dohányosoknak csak 27 százaléka, míg a nem dohányzóknak 56 százaléka talált munkát. Azok a cigarettázók, akik elhelyezkedtek, átlagosan óránként öt dollárral kerestek kevesebbet, mint a nem dohányzó dolgozók.

Ugyan a kutatók korábban is kimutatták már a kapcsolatot a dohányzás és a munkanélküliség között, az ok-okozati összefüggést nehéz bizonyítani. Ez a tanulmány is csak azt állapítja meg, hogy aki dohányzik, nehezebben talál munkát, de azt nem, hogy azért vannak-e nehézségeit, mert dohányosok, vagy ettől teljesen függetlenül, és a két jelenség csak véletlenül jár együtt.

A tanulmány a JAMA Internal Medicine orvosi szaklapban jelent meg.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5