Skip to main content

 

Az Apple várhatóan szeptemberben mutatja be az új generációs iPhone készülékeket. Mennyire fognak eltérni a korábbiaktól, egyáltalán hány modellre számíthatunk, mik lesznek a legújabb képességek, funkciók? Összeszedtük a főbb pletykákat, híreket.

Éppen csak hogy túl vagyunk a Samsung zászlóshajójának, a Galaxy Note7-nek a bemutatóján, a mobilos iparág máris az Apple-re szegezi tekintetét, a cupertinóiak ugyanis várhatóan egy hónap múlva bemutatják legújabb készülékeiket.

hirdetés

Persze addig még megrendezésre kerül szeptemberben a berlini IFA kiállítás, ahol az új LG és Sony modellek, Samsung okosóra és egyéb termékek is bemutatkoznak. A hónap fő híre mégis az almás cég mobilja lesz.

Jöhet a vízállóság

A hírek szerint komolyabb dizájnváltásra nem kell számítani, ugyanisaz Apple áttér a hároméves ciklusra.

Így háromévente akarják frissíteni alapjaiban a készülékek külsejét.

Ami az iPhone 6 szériához képest változhat, hogy a sokak által megosztónak ítélt csíkokat száműzik, és végre teljesen letisztult fém hátlapot kapunk.

Ezeknek a sávoknak persze komoly szerepük van, hiszen az alumínium képes leárnyékolni az antennákat, a megszakítások pedig a vételi erősséget növelték. Reméljük, hogy az új kialakítás nem hozza vissza az iPhone 4-nél megismert #antennagate problémát, amikor

elvesztette a térerőt, ha a felhasználó túl szorosan megmarkolta a telefont.

Nem magát a formatervet érinti, mégis fontos szempont lehet, hogy végre valamilyen IP-minősítést kapnak az iPhone-ok, vagyis

nem kell félni, ha véletlenül vízbe ejtjük féltett kincsünket,

mert remélhetőleg nem lesz baja tőle.

A vízállóság persze nem mondható elvárható szolgáltatásnak, ám a piacon bőven vannak olyan gyártók (ld. a fő konkurens, a Samsung), akiknek termékei képesek erre, és valószínűleg a tulajdonosok is nagyon örülnének, ha mondjuk víz alatt is lehetne fotózni a telefonnal.

Átalakul a home gomb

Az iPhone-ok jelképének számít a home gomb, amivel bármikor a kezdőképernyőre ugorhatunk, dupla megnyomás esetén pedig az alkalmazásváltót érjük el. Eddig ez a billentyű fizikai kialakítással rendelkezett, vagyis normál társaihoz hasonlóan be kellett nyomnunk, hogy az előbb említett funkciókat elérjük.

A legújabb változatoknál azonban a home gomb már nyomásérzékeny lehet.

 

Ujjlenyomat-olvasó és home gomb egyben - idén az Apple Watch nyomásérzékenységét is megkaphatja, Forrás: Phanie/VOISIN/PHANIE/Voisin 

A kijelző kis méretre szűkítése nem változna: eddig ugyanis, ha kétszer csak hozzáértünk, és nem megnyomtuk a gombot, akkor az egész képernyő összeugrott, hogy egy kézzel elérjük a képernyő teljes tartalmát. Most a hosszú és rövid nyomás töltené be a kétféle funkciót.

Jelentős előnye is lesz a módosításnak:

az iPhone-ok egyik Achilles-sarkát szünteti meg.

A komoly igénybevétel miatt számtalanszor romlott el a billentyű: hol a mechanika mondta fel a szolgálatot, hol a bekerülő por tette tönkre.

Dupla kamera

Kissé visszataszító, mégis a vállalat szempontjából érthető, hogy a nagyobb kijelzővel szerelt, eddig mindig Plus néven futó telefonok valamivel többet tudtak a kis testvérnél. A kameránál ez az előny jelenleg az optikai képstabilizátorban érhető tetten, a jövőben pedig az jelentheti a különbséget, hogy

a méretesebb variáns hátlapjára két kamera kerül majd,

ami egyre inkább divatos megoldás a gyártóknál (ld. Huawei P9).

Ennek köszönhetően nagyobb látószög érhető el, plusz az egyik szenzor a mélységélességet is képes mérni, így akár utólag is lehet változtatni a fókuszponton, sőt, effektek által a háttér kiszűrhető és látványossá tehető. A két képet állítólag képes lesz összefűzni a telefon, ami a sötétben készült felvételek minőségén javíthat sokat.

 

Dualkamerát kaphat az iPhone 7 Plus, Forrás: AFP/Stephen Lam 

Remélhetőleg az előlapi modult is fejlesztik, mert az iPhone-ok képminőségben egyelőre jelentősen elmaradnak a konkurenciától, pedig a szelfizés ma már jelentős szempont.

Ráadásul a hátlapi kamera sajnos továbbra sem lesz síkban a hátlappal, pedig erre már két éve várnak a felhasználók.

Nagyobb aksi

Aki csak a specifikációkat böngészi, annak könnyedén megakadhat a szeme az akkumulátor kapacitásán. Az Apple ugyanis jóval kisebb, gyakran a vetélytársakhoz képest feleakkora méretű teleppel látja el eszközeit. A jelentős hátrányt az iOS optimalizálásával dolgozza le, hiszen a cégnek csak néhány típusra kell kifejleszteni rendszerét.

Ennek ellenére az iPhone-ok sosem a hosszú, ergo egy napnál több üzemidőről voltak híresek. Talán a megítélésen most javíthat a 7-es család, amely

akár 10-20 százalékkal több üzemidőt kaphat.

Ugyan ez még mindig jóval kevesebb az androidos készülékeknél megszokottnál, de az egyre fejlettebb processzornak köszönhetően kevesebb alkalommal kell majd töltőre dugni a telefont.

Még gyorsabb hardver

Az Apple-nek eddig a Samsung és a TSMC volt a chipsetbeszállítója, viszont volt botrány belőle, hogy a két lapka nem ugyanúgy működik, az egyik kicsit többet fogyaszt a másiknál. A cupertinóiak ráadásul igyekeznek a lehető legtöbb téren elszakadni legnagyobb konkurensüktől, így

az Apple A10 rendszerchipet kizárólag a TSMC gyárthatja majd.

Az egyelőre még kérdés, hogy hány magot tartalmaz majd a processzor, mert itt is óriási a különbség az androidos mobilok és az iPhone-ok között. Az almás mobilok a 4S óta kétmagos megoldással szállnak versenybe, a táblagépeknél is csak egyszer használt másfélszer ennyi magot tartalmazó CPU-t az Apple.

Azt viszont látni kell, hogy

a sebesség egyáltalán nemcsak attól függ, hogy milyen hardver van a burkolat alatt,

hanem hogy a szoftver mennyire van összehangolva vele. Az A10 pedig az eddig kiszivárgott információk alapján villámgyors lesz, így elvileg az már csak formalitás, hogy a szoftver ne akadozzon - főleg úgy, ha a memória is nagyobb lesz a telefonban.

A kiszivárgott hírek szerint

az Apple elhagyná a mezei jackkimenetet,

csak a Lightning porton át, esetleg Bluetoothon lehetne csatlakoztatni a fülhallgatót az új telefonhoz. 

Mit az, amire még várni kell?

A nagyobb felbontású és más képátlóval rendelkező kijelző még várat magára. A trend az, hogy a gyártók egyre méretesebb lapátokat dobnak piacra. A sorba Steve Jobs halála után az Apple is beállt: a lassan két éve megvásárolható iPhone 6 és 6 Plus 4,7 és 5,5 hüvelykes megjelenítőt kapott.

A pixelsűrűség viszont csak a nagy testvérnél nőtt az iPhone 4 óta. Arról lehet vitatkozni, hogy a QHD-nak van-e értelme ekkora kijelzőn, de a full HD-felbontás talán már indokolt a kisebb méretnél is.

 

Az AMOLED kijelző is a Samsung malmára hajtja a vizet, Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marcus Brandt 

Igazán merészet a jövőre érkező iPhone-oknál léphet a cég,

az eddig használt IPS paneleket ugyanis AMOLED-re cserélheti,

ami nemcsak élénkebb színeket vonultat fel, de a technológia fejlődésének köszönhetően nagyobb fényerőre képes, jóval kevesebbet fogyaszt, és nem utolsósorban még olcsóbb is.

Hogy a Samsung mint az AMOLED-panelek legnagyobb manufaktúrája mit fog szólni ehhez, azt még egyelőre nehéz megmondani (főleg, hogy pont tőlük próbál elszakadni az Apple), ám vannak azért más szereplők is a piacon, akik képesek lennének megfelelni a cupertinóiak igényeinek.

Ekkor kaphatnak majd teljesen átgondolt formatervet is a telefonok, például széltől szélig érő képernyőt, kisebb kávákat, vékonyabb kialakítást.

A kicsi SE nem kap utódot

Arra kevés jel utal, hogy a nemrég bejelentett iPhone SE-nek örököse érkezne, bár sok értelme nem lenne, még friss a készülék, és a benne lévő hardver sok évig képes lesz kiszolgálni a felhasználókat.

Az új iPhone 7 és 7 Plus készülékeket a hírek szerint szeptember 6-án vagy 7-én mutathatják be. Az előrendelés 9-én kezdődhet, míg a boltok polcaira 16-án kerülhetnek fel.

Az árazásról felesleges beszélni, az Apple mindig prémium árcímkét tálal az eszközei mellé, azt senki nem tudja megmondani, hogy ez meddig fog működni, hiszen egyelőre bőven van mit a tejbe aprítani. A majd ötszörös haszon pedig jól mutatja, hogy addig fogja ezt az árazást használni a cég, ameddig nem lát jelentős csökkenést az eladásokban.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - Kép: A legutóbb kiszivárgott képek szerint ilyen (elöl lévő) lesz az új iPhone kisebbik változata, Forrás: @OnLeaks

TOP 5