Skip to main content

 

Mindenkinek vannak kedvenc könyvei, legutóbb például a híres amerikai asztrofizikus,  Neil deGrasse Tyson adott ki egy listát, melyek szerinte azok a könyvek, amiket minden intelligens embernek el kell olvasnia az életében.

Szerkesztőségünk is összeállított egy listát, azonban azt a szempontot alapul véve, mi lehet hasznos a 21. század emberének, mik azok az információk, amik folyamatosan változó világunkban egyfajta megoldást nyújthatnak a számukra.

A lista

1. Biblia 

Mivel közeledik a karácsony, sok embernek hasznos olvasmány a Biblia. Nem véletlenül, ez a legtöbb nyelvre lefordított könyv a világon. Több könyvesboltban is állandóan kapható, így például a Libriben. A (teljes) Szentírást Károli Gáspár fordította le először magyar nyelvre, s Vizsolyban nyomtatták ki 1590-ben. Szövegét utoljára 1908-ban javították, ezt veheti kezébe a mai olvasó. Az a tény, hogy a Biblia évszázadok óta folyamatos kiadás alatt áll, önmagáért beszél. (Ár: 2375,-Ft, a Libriben állandóan kapható.)

2. Az anyagiasság súlyos ára

A könyv szerzője, Tim Kasser arra keresi a választ, vajon boldoggá teheti-e korunk emberét az anyagias, fogyasztói életszemlélet? Tudományos alapú pszichológiai vizsgálatok alapján ad nemleges választ erre a kérdésre, és kimutatja, hogy éppen ellenkezőleg: csak a humánus, emberiességen alapuló értékek jelölhetik ki a tartós megelégedettség útját. (Ár: 2565,-Ft, a könyv a bookline.hu oldalon érhető el.)

3. Hulladék nélkül gazdagabban

A könyv nemcsak arról szól, hogyan lehet mindennapjainkban kevesebb hulladékot termelni, hanem arról is, hogyan lehet az energiával vagy a vízzel spórolva sok pénzt megtakarítani a hétköznapokban, hisz az elfecsérelt erőforrás sem más a szerző szerint, mint kárba veszett "hulladék". Ha bárki kevesebből akar jobban élni, érdemes elolvasnia ezt az alapművet, bárkinek hasznos ajándék lehet. A könyv most akciósan kapható, így a vásárló nemcsak szeretteit ajándékozhatja meg a könyvvel, hanem saját magát is. (A két könyv ára: 2920,-Ft, a kizárólag elektronikus formában kapható mű ide kattintva érhető el. A könyvről bővebben...)

4. Az alkalmazkodás logikája

A HVG gondozásában jelent meg az a mű, melyről ez olvasható a Libri oldalán: „Egyre gyorsabban változó világunkban egyre gyakrabban kerülhetünk olyan helyzetekbe, amelyekben a korábban bevált módszerekkel nem tudunk elég sikeresek lenni. Ilyenkor válik fontossá, hogy képesek vagyunk-e átértékelni eddigi reagálásaink módját, logikáját, tudunk-e a régi beidegződéseket meghaladó válaszokat adni az új kihívásokra.” (Ár: 3705,-Ft, igénylés itt adható le, de a Libri boltjaiban is kapható a mű.)

5. BIG DATA

Szintén a HVG gondozásában jelent meg az a könyv, melynek alcíme remekül foglalja össze a kiadvány lényegét: „Forradalmi módszer, amely megváltoztatja munkánkat, gondolkodásunkat és egész életünket.” - „Megbüntethetnek-e minket olyasmiért, amit el sem követtünk? Hogyan kémkednek utánunk az okos elektromos mérőórák? Milyen összefüggés van a hurrikánok és a félkész epres sütemény eladása között? Milyen színű használt autót érdemes vásárolnunk? Hogyan leplezhető le a sportban a bundázás? A válaszokat a big data módszere, vagyis az óriási adattömeg rendszerezése és elemzése rejti, amely révén meghökkentő következtetésekre juthatunk. Nincsenek többé titkok: az adatok mindent elárulnak az életünkről.” (Ár: 3990,-FT, a könyv a Libri boltjaiban kapható.)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Kép forrása: pixabay

TOP 5