Skip to main content

 

Külföldön többet lehet keresni, mint Magyarországon, de magasabbak is a megélhetés költségei, így mindig jól jönnek azok a tippek, melyek révén a kiadásaink csökkenthetők.

Most a teljesség igénye nélkül adunk néhány ötletet, hogy spórolhatunk úgy, hogy akár jelentős összeget is megtakaríthassunk havonta.

Jelen cikkünkben a brit viszonyokat vettük górcső alá, a példák többsége azonban általános, így bármely országban hasznosíthatjuk őket, ahol magyarok dolgoznak.

Öt Tipp

1. Sokan nem is gondolnánk, de a költségcsökkentésnek komoly szakirodalma van a világon, így érdemes azzal kezdeni, hogy beszerezzük azt a könyvet, ami megfelelően összegzi, hogyan csökkenthetjük az élelmiszerellátásunkra és a háztartásunkra fordítandó kiadásainkat, hogyan takarékoskodhatunk az erőforrásainkkal, így például a fűtéssel, az árammal vagy a vízzel, de ismereteket szerezhetünk arról is, hogyan csökkenthetjük a banki költségeinket, vagy hogyan autózhatunk olcsóbban. Nagy-Britanniában nemrég jelent meg Michelle McGagh The No Spend Year: How you can spend less and live more c. könyve, illetve ismert egy szintén nemrég megjelent magyar nyelvű "kiadvány" is, ami a Hulladék nélkül gazdagabban címet viseli. Utóbbi, bár első olvasatra talán furcsa a címe, egységes képet ad a költségcsökkentés összes módozatáról, míg McGagh könyve inkább arról szól, mit nem vásárolt meg egy év alatt a szerző. Ennek ellenére ajánlott mindkét könyv, hisz érdemes egy kiadványból megismerni a szükséges információkat, nem pedig napokig, hetekig bújni a különböző blogokat, hogy összegyűjtsük a kellő adatokat, ráadásul bármely könyv hamar behozza az árát.

2. A vásárlás és élelmezés: mindkét szerző részletesen foglalkozik a vásárlással, míg azonban McGagh egy puritán életmódra való áttérés mellett érvel, addig Baranyi Róbert arról ír, hogy kevesebből is lehet jobban élni. Példaként említi például azt a három gyermekes angol háziasszonyt, aki felhagyott a szupermarketekben való vásárlással, és szinte mindent nagy tételben, de jóval olcsóbban kezdett el megrendelni az internetről. Mindezt úgy, hogy a háziasszony, kerülendő az élelmiszer-hulladékot, csak arra költött, amit a család egy étkezés alatt általában el is fogyasztott. Kate Haigh, akiről a Daily Mail is írt, egyszerű módszerével a heti 130 fontos kiadást 60-ra csökkentette, ami irányadó lehet bárki számára, hogy utánaszámoljon, nézelődjön a neten, hogyan költhet élelmiszerekre optimálisabban, egyúttal hogyan hagyja el az addig felesleges dolgok megvásárlását. Baranyi ír még egy másik igen hasznos kezdeményezésről is, a To Good To Go-ról, mely az Eat well. Save money. Save the planet. szlogennel fémjelzett, azaz a hivatkozott appra felkapaszkodva bárki megismerheti, hány olyan étterem van a közelében, ahol szinte alig kell fizetni délután vagy este az ebédről megmaradt, de még abszolút fogyasztható fogásokért. Mindkét példa esetében érdemes megjegyezni, hogy ha bárki tervezetten vásárol és táplálkozik, nem termelődik hulladék, azaz e megoldások révén még több pénze is marad, így lehet hulladék nélkül gazdagabban élni, ahogy állítja Baranyi.

A könyvet ma akciósan, ide kattintva lehet megvenni. Egyet fizet, Kettőt kap!

3. Tervezés: egészségünk érdekében nem árt odafigyelni, mennyi kalóriát viszünk be a szervezetünkbe naponta, és ehhez hozzárendelni az étkezések megtervezését, majd kialakítását azért, hogy el ne hízzunk, illetve megőrizzük az egészségünket. Az elhízás ugyanis betegségekhez és költséges kezelésekhez vagy fogyókúrákhoz vezethet, megcsapolva ezzel bankszámlánkat vagy a pénztárcánkat. Persze az ember hajlamos az elcsábulásra és olyan dolgokat is megvesz naponta, amire tulajdonképpen semmi szüksége. Ekkor érdemes John Yudkin világhírű tudós elhíresült mondására gondolni, mely így hangzik: "A ​testsúly szabályozásában nincs semmiféle titok. Aki több kalóriát juttat a szervezetébe, mint amennyit az működése során elhasznál, hízik. Aki ugyanannyit, őrzi alakját. Aki kevesebbet, fogy. Tapasztalatból tudom, hogy az emberek nagyon nehezen tudják elfogadni ezt az egyszerű tényt." - Mi tehát tartsuk magunkat a terveinkhez akkor is, ha telefonunkba előre megírt bevásárló listával megyünk vásárolni, ennek ellenére a szupermarket mégis változtatni szeretne az eredeti elképzelésünkön. Hogy hogyan próbál manipulálni minket bármely áruház, arról ide kattintva lehet bővebben olvasni.

4. Kis befektetéssel jelentős megtakarítás: főleg az áramfogyasztás és a fűtés költsége az, amin jelentősen lehet spórolni, ez egyrészt  a viselkedésünk, szokásaink átalakításával érhető el, másrészt a technikai eszközeink filléres felújításával. Amit lehet, végezzünk el napközben, hogy este ehhez ne kelljen mindehhez világítani, illetve szokjunk hozzá, hogy csak addig és ott égessük a villanyt, vagy használjuk az áramot igényló eszközeinket, amíg kell, de ugyanígy spórolhatunk a fűtéssel is. Ha a termosztátot lejjebb vesszük például egy-két fokkal, és egy kicsivel jobban felöltözünk, hogy visszatartsuk a testhőt, jelentős megtakarítást érhetünk el a téli időszakban. Ugyanígy spórolhatunk, ha szintre hozzuk technikai eszközeinket, például takarékos LED égőkre váltunk, vagy ha kell, a nyílászárók szigetelésén javítunk. 

5. Autózás és tömegközlekedés: ha lehet, olyan helyre érdemes költözni, ahol kifejezetten jó a tömegközlekedés, így felülvizsgálható, szükséges-e egyáltalán az autó, hisz nemcsak sok pénzt kell fizetni érte, de a fenntartása is sokba kerül, miközben a tömeg vagy a közösségi közlekedés jóval olcsóbb lehet, és azt is igénybe lehet venni, ha például (csak) munkába járunk. De ha már szükségünk van gépjárműre, érdemes kontrollálni, mennyire szervizigényes az autó, és olyan típusra váltani, melytől a nemzetközi tesztek tükrében kevésbé várható, hogy adott időn belül meghibásodik, hisz az állandó szervizelés kisebb vagyonokat emészthet fel.

Fotó: Romsics Balázs - A Facebook-on itt találhatjátok meg az Imm Photo-t, ha további képekre vagytok kíváncsiak vagy lájkolni szeretnétek az oldalt, de a művész munkái láthatók az Instagramon vagy a Twitteren is.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Fotó: Romsics Balázs - A Facebook-on itt találhatjátok meg az Imm Photo-t, ha további képekre vagytok kíváncsiak vagy lájkolni szeretnétek az oldalt, de a művész munkái láthatók az Instagramon vagy a Twitteren is.

TOP 5