Skip to main content

 

Érdekes eredményre jutott egy kutatásában a Leedsi Egyetem. Megállapították, mi a legfőbb oka az elhízásnak.

A BBC is írt a kutatásról, ezen belül arról, hogy a növényi olajok elterjedése okozza valójában az elhízást a világon.

hirdetés

A 60 években kezdte térhódítását az olaj, ettől az időponttól kezdődően egyre több lett a túlsúlyos ember a jóléti társadalmakban, erre az összefüggésre hívták fel a figyelmet az egyetem kutatói.

A statisztikák azt mutatják, hogy az azóta eltelt időszakban meredeken emelkedett az olaj termelése és értékesítése, exportja és importja. Természetesen nemcsak a főzőolajra kell gondolni e körben, emelték ki a kutatók, hanem minden olyan szupermarketben kapható termékre, melyben az olaj jelen van. 

Az új termék, ide értve a szója és a pálmaolajat is, mivel hamar népszerű lett, olcsó tömegcikké vált, így a tömegtermelés révén mindenhol elterjedt a világon.

Ennek következtében az emberek olyan ételek elkészítésére kezdtek el átállni, éljenek is bárhol a bolygón, melyek olajban vagy valamilyen olajfajtával készülnek, azaz olajalapúak, egyben rendkívül kalóriadúsak, mégis rendkívül szegények tápanyagban (minőségi éhezés).

A problémát elmélyíti az is, hogy az egészséges étkezés ugyan mindenki számára adott a jóléti társadalmakban, az olajalapú étkezés mégis sokkal olcsóbb, így egyértelmű, hogy miért az egészségtelen táplálkozás hódított teret az egészségessel szemben.

A végeredmény ismert

1980 óta megduplázódott a kövér emberek száma, az elhízás egyfajta világjárvánnyá vált a jóléti társadalmakban.

Ez rendkívüli veszélyt hordoz már önmagában is, hiszen a túlsúly számos betegség közvetlen oka lehet, így például a szívinkfartusnak vagy a sztróknak, a cukorbetegségnek, illetve egyes rákfajtáknak is.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5