Skip to main content

 

A turisták Flickr-re feltöltött fotóinak számítógépes elemzésével egy nemzetközi kutatócsoport megbecsülte, mennyivel járulnak hozzá a korallzátonyok a globális turisztikai gazdasághoz.

Az összeg hatalmas: évente 36 milliárd dollár.

hirdetés

A kutatók úgynevezett nagy adat számítógépes (big data computing) technikákat használva elemeztek a Flickr képmegosztó oldalra feltöltött 20 millió fotót. A képek lehetővé tették számukra, hogy elkészítsék a világszerte elhelyezkedő korallzátonyok értékét részletező térképet.

Adatbányászat

A kutatók az adatbányászat néven ismert módszerrel elemezték a látogatóknak a korallzátonyoknál készített képeit. Ezután képesek voltak megbecsülni a zátonyoknál tett látogatásoknak a részleteit és a turisták költéseit a szomszédos helyeken.

A számítások szerint ez mintegy évi 36 milliárd dollárt tesz ki. Ennek nagy részétől elesnének a helyiek és a kormányzat, ha a korallzátonyok elpusztulnának vagy súlyosan károsodnának.

Értékes gazdasági erőforrások

A Marine Policy folyóiratban megjelent tanulmány szerzői remélik, hogy eredményeik arra ösztönzik a turisztikai ipart, hogy felelősen cselekedjenek és lobbizzanak a kormányzatoknál annak érdekében, hogy a legjobban kezeljék a korallzátonyokat.

A korallzátonyok értékes gazdasági erőforrások a helyi közösségeknek szerte a világon"

– mondta az egyik kutató, Philine zu Ermgassen.

„Több mint 70 ország és territórium birtokol dollármilliókat érő korallzátonyokat. Ezek munkalehetőséget és bevételt teremtenek sok olyan kis sziget számára, ahol nem nagyon lenne más forrás."

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5