Skip to main content

 

Kémiai anyagok mérgező „koktélja" fertőtlenítheti a Mars felszínét, így valószínűtlen, hogy életet találnánk a vörös bolygón – állapította meg a szomorú eredményt egy új kutatás.

Mivel nem rendelkezik ózonréteggel, a Marsot pusztítóan erős ultraibolya sugarak bombázzák.

hirdetés

Az Edinburgh Egyetem kutatói azt találták, hogy ha az UV-sugárzás reakcióba lép a marsi talajban jelenlévő anyagokkal, baktériumölő vegyületek jönnek létre, amik sterilizálják a vörös bolygó talajának felsőbb rétegeit.

A vörös bolygó talajának anyagait felhasználva tudósok kipróbálták, mi történne, ha egy Földön gyakori talajbaktériumot (Bacillus subtilis) kitennének a marsi környezetnek.

A perklorátok marsi jelenlétére a NASA Viking leszállóegysége derített fényt még 40 évvel ezelőtt, a felfedezést végül a Phoenix leszállóegység erősítette meg. A mikrobákat a kutatók magnézium perkloráttal keverték össze majd a mixtúrát erős UV-sugárzásnak tették ki.Az eredmények alapján az organizmus nagyon gyorsan elpusztult, esélye sem volt a túlélésre.

Elszomorító eredmények

A kísérlet második szakaszában a vas-oxid és a hidrogén-peroxid hatását vizsgálták meg a tudósok, ezek szintén megtalálhatóak a marsi talajban.

Amikor az előbb említett vegyületeket hozzáadták a perklorátokhoz és úgy bombázták a mixtúrát UV-sugarakkal, az élőlények 11-szer gyorsabban pusztultak el, mintha csak perklorátok jelenlétében tették volna ki őket a káros sugárzásnak.

Az eredmények a Scientific Reports tudományos folyóiratban jelentek meg.

„Megfigyeléseink alapján a jelenkori Mars felszíne rendkívül károsan hat a sejtekre, ami az oxidánsok, vas-oxidok, perklorátok és UV-sugarak halálos koktéljának számlájára írható" – vonták le a konklúziót az egyetem munkatársai.

Ez persze nem jelenti száz százalékosan azt, hogy a Mars teljesen kihalt lenne, de ha vannak is élőlények a bolygón, azokat a felszín alatt kell keresni.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - Nyitókép: NASA/ESA

TOP 5