Skip to main content

 

Az Egyesült Államokban és a világ többi részén egyre inkább elterjednek a különböző streamszolgáltatók. Ennek köszönhetően sokan mondják le a kábeltelevíziós előfizetésüket.

A folyamatot gyorsítja, hogy megjelentek az olyan szolgáltatások is, ahol a nézők maguk állíthatják össze a csatornacsomagot.

hirdetés

A Netflix, a Hulu, az Amazon Prime, a YouTube Red és az HBO GO csak néhány az olyan szolgáltatások közül, ahol havidíj ellenében nézhetünk filmeket, sorozatokat és más műsorokat korlátlan mennyiségben. Felmerül a kérdés, hogyha a felhasználó egy vagy két helyről megkapja az általa kívánt összes tartalmat, akkor mi értelme marad kábelre előfizetni? 

Erre az amerikaiak is kezdenek rájönni, hiszen 2017 első három hónapjában rekordmennyiségű, 762 ezer amerikai mondta le kábeltévés előfizetését

Craig Moffett, a Moffett Nathanson analitikusa szerint a fizetős tévé minden idők legrosszabb negyedévén van túl.

A várakozások szerint 2018-ra az USA lakosságának 25 százaléka nem fog előfizetni tradicionális kábeltelevízióra.

A reklámok drámai megnövekedése, a magas költségek és a nem személyre szabható műsorkínálat lehetnek a főbb kiváltó okai annak, hogy egyre több ember fordít hátat a hagyományos televíziózásnak.

A Sling TV az utóbbi években robbant be a piacra, és egy teljesen más koncepcióval működik, mint a jól ismert streamfelületek. A Sling inkább azokat az embereket szeretné megfogni, akiknek a legnagyobb problémájuk, 

hogy nem fizethetnek elő kizárólag azokra a csatornákra, ami érdekli őket. 

A Netflix és társai remek alternatívát kínálnak azoknak, akik imádnak filmezni és sorozatozni, vagy visszanézni egy-egy műsort. Azok az emberek, akik ennél specifikusabb dolgokra kíváncsiak, viszont hoppon maradnak, mert egyik szolgáltatón sem nézhetőek élőben híradók, üzleti műsorok, ismeretterjesztő filmek. Ráadásul a sport hiánya az, ami a legtöbb amerikait eltántorítja attól, hogy lemondja kábel-előfizetését.

Amit a Sling kínál az egyszerű, de zseniális

Kiválaszthatunk magunknak egy kategóriát, ami alapján csatornákat kínál nekünk a szolgáltató, például sport, ismeretterjesztő, filmek, történelem témakörben. A kiválasztott csomagban a témának megfelelően kapunk csatornákat, amihez havi 5 dollárért még további adókat rendelhetünk.

2016-ban az átlagos számla, amit az amerikaiak fizettek a kábeltelevízióért, 103 dollár volt. A Sling TV viszont 20 dollárért kínálja csomagjait, ahol ugyan nincs annyi csatorna, de az előfizetők saját ízlésük szerint válogathatnak. Ha az extra csatornákra is előfizetünk,

akkor a végösszeg 25 dollár, ami így is jócskán elmarad attól, amit egy tradicionális szolgáltatónak kéne fizetni. 

Nagy hátránya a csatornának, hogy egyelőre csak az Egyesült Államok területén érhető el, azonban aki nagyon akarja, az meg tudja oldani Magyarországon is VPN segítségével az előfizetést.

A Sling TV gyártója a Dish nevű kábelszolgáltató, amely a streamplatformnak köszönhetően el tudta kerülni az előfizetők tömeges elvándorlását. A Dish számára viszont gazdaságilag nem a legmegfelelőbb, hogy saját maguktól vesznek el egy jövedelmező bevételforrást az által, hogy a sokkal olcsóbb Sling TV-re váltanak az előfizetőik. 

A Dish az év első három hónapjában nagyjából 28 ezer új előfizetőt szerzett, a bevétele viszont 3,78 milliárd dollárról 3,72 milliárdra csökkent. Az előfizetések megugrása jó előjel, hiszen 2015 első három hónapjában 12 ezer előfizetőt veszített a cég.

Hasonló szolgáltatást az AT&T kínál Direct TV néven, de már a Verizon is jelezte, hogy kész beszállni a piacra.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás -  Nyitókép: Forrás: AFP/Frederic J. Brown

TOP 5