Skip to main content

 

A szívbetegségek és a dohányzás okozta halálozás tavaly vetekedett a háborúk és erőszak okozta halálozással – állapította meg egy nemzetközi tanulmány, amely szerint a legtöbben a mentális problémák és a rossz táplálkozás miatt betegek világszerte.

A Lancet pénteki számában megjelent Betegségek globális terhei (Global Burden of Disease Study, GBD) című tanulmány megállapította, hogy miközben a várható élettartam világszerte nő, a betegséggel eltöltött évek száma is nő, a szegény országokban jobban, mint a gazdagabb országokban – írja az MTI.

Az IHME tanulmányának elkészítésében 130 ország több mint 2500 kutatója vett részt. A kutatás 195 országból és térségből 330 féle betegség, halálok és sérülés adatait elemzi. Christopher Murray, a kutatást vezető Washingtoni Egyetem egészségügyi mérésekkel és értékeléssel foglalkozó intézetének (IHME) igazgatója szerint

az elhízás, fegyveres konfliktus és mentális betegség triádja makacs és tartós akadályként tornyosul az aktív és élénk életvitel előtt.

A kutatás fő megállapításai:

  • 2016-ban a rossz táplálkozás miatt halt meg minden ötödik ember a világon.
  • A dohányzás 7,1 millió ember halálához vezetett.
  • Az olyan krónikus betegségek pedig, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a cukorbetegség a halálozások 72 százalékáért volt felelős a világban. 
  • A teljes kiőrlésű gabonában, gyümölcsben, magvakban és halolajban szegény, sóban gazdag étrend a leggyakoribb oka az elhízásnak, a magas vérnyomásnak, vércukorszintnek és koleszterinszintnek.
  • Szívbetegség volt a korai halálozások többségének oka a világ legtöbb régiójában: 2016-ban 9,48 millióan haltak meg miatta.
  • A mentális betegségek szintén nagy súllyal nehezednek az egyes emberekre és a társadalomra is: 1,1 milliárdan küzdöttek pszichológiai, pszichiátriai zavarokkal vagy szenvedélybetegséggel.
  • A tanulmány szerint a lőfegyverek, fegyveres konfliktusok és terrorizmus miatti halálozás ugyancsak világszerte nőtt.

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5