Skip to main content

 

Elon Musk nem csupán nagyszabású terveiről híres, hanem arról is, hogy elég jó hatékonysággal meg is valósítja azokat.

Határozott jövőképe van a világról, és talán jelenleg nincs is olyan ember, aki nála hitelesebb előrejelzést tud adni az emberiség jövőjéről. Elon Musknak határozott elképzelése van az elektromos autókról, az űrbéli életről és a harmadik világháború kiváltó okáról is.

hirdetés

Elon Musk a XXI. század egyik legnagyobb innovátora és gondolkodója. Nem pusztán egy céget igazgat, hanem külön vállalkozása van az autózás (Tesla), az űrutazás (SpaceX) és a közlekedés megreformálására (Boring Company/Hyperloop) is.

Nem csoda, hogy a korunk Vasembereként is emlegetett Musk sűrűn tesz a jövőre vonatkozó jóslatokat. Ezeket gyűjtötte össze a Business Insider.

1. Minden közlekedési eszköz elektromos lesz

2. Egy évtizeden belül az Egyesült Államok autóinak fele elektromos lesz

Elon Musk első két jóslata az elektromos közlekedésről szól. A techguru jóslata szerint elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb minden jármű elektromos legyen. Itt nem csak a gépkocsira gondol, hanem hajókra, repülőkre, vonatokra, egyszóval mindenre.

Az egyetlen kivétel – ironikus módon – az űrhajózás lehet, ugyanis a rakétáknak mindig is szükségük lesz üzemanyagra.

Hogy pontosan mikor köszönt be ez a korszak, azt Musk nem becsülte meg, csak az elektromos autókkal kapcsolatban adott előrejelzést. Szerinte az elektromos autók tíz éven belül már többségben lesznek az Egyesült Államokban.

3. Húsz éven belül általánosak lesznek az önvezető autók

4. Nem lesz az autóknak kormánya

5. Az önvezető autók miatt milliók vesztik el a munkájukat

2015-ben Musk azt mondta a Tesla harmadik negyedéves jelentésével kapcsolatos sajtótájékoztatóján, hogy 20 év múlva olyan lesz nem önvezető autót birtokolni, mint napjainkban egy lovat.Szerinte 2035-ben már szokatlan lesz az olyan kocsi, amely nincs teljesen automatizálva.

Musk szerint egyszerűen addigra már nem éri meg nem önvezető autót venni, aki így tesz, az csak érzelmi alapon dönthet így. Az automatizáció következménye lesz, hogy eltűnik a kormány az autókból, annak helyét más, vélhetően egy kijelző veszi át.

Azonban az önvezető autóknak hátránya is van. Aki jelenleg abból él, hogy valamilyen járművet vezet (busz, kamion), annak megszűnik a munkája, emiatt pedig nagyon gyorsan lesznek milliók munkanélküliek.

6. Az automatizáció hozza el az alapjövedelmet

Elon Musk szerint a robotok elterjedése annyi embert szoríthat ki a munkaerőpiacról, hogy elkerülhetetlenné válik egyfajta alapjövedelem bevezetése.

7. 2025-re ember lép a Marsra

Októberben Elon Musk arról beszélt a Nemzetközi Űrutazás Konferencián, hogy szerinte a SpaceX már 2025-ben képes embert küldeni a Marsra.

Musk elképzelése szerint fontos, hogy többször használatos rakétákat üzemeltessenek, mert ez nagyban megkönnyítené az ingázást a Mars és a Föld között. A távlati tervek szerint az embereknek kolonizálni kell a Marsot, és az embernek bolygóközi lénnyé kell válnia, ha nem szeretne kihalni.

8. A mesterséges intelligencia (MI) nagyobb fenyegetés, mint a nukleáris fegyverek

9. Az MI miatt fog kirobbanni a harmadik világháború

10. Bajt hoznak az emberiségre a gyilkos robotok

Észak-Korea elég nagy veszélyt jelent Japánra és az Egyesült Államokra ballisztikus rakétáival. Azonban Musk szerint nem a nukleáris fenyegetés miatt kell aggódni, hanem a mesterséges intelligencia miatt,

amely jóval nagyobb fenyegetést jelent az emberiségre.

Ezt Musk annyira komolyan gondolja, hogy szerinte a mesterséges intelligencia miatt fog kirobbanni a harmadik világháború. Ezzel Musk egy Putyin nyilatkozatra reagált, ugyanis az orosz elnök szerint az a nemzet lesz a világ ura, amely a legjobb mesterséges intelligenciát tudja kifejleszteni.

Musk szerint óriási fenyegetést jelent, hogy vannak robotok, amelyek néhány óra alatt megtanulnak járni a semmiből.

Ráadásul a Tesla vezére „gyilkos robotokon” nem csak a kézzel fogható robotokat érti, hanem azokat a mesterséges intelligenciákat is, amelyek álhíreket gyártanak, és így manipulálják az információkat.

11. Az alagutak megreformálják a jövő közlekedését

Elon Musk olyan jövőt képzelt el, ahol a járművek nem a felszínen, hanem a föld alatt közlekednek. Ehhez komplex alagúthálózatokra van szükség, ahol az autók biztonságosabban és gyorsabban közlekedhetnek.

A biztonság miatt nem vezetni kellene az autókat ezekben a járatokban, hanem egy óriási futószalagon szállítanák azokat. Ezek sebessége elérheti az óránkénti 200 kilométert is.

12. Az emberiség túléléséhez az kell, hogy részben robottá váljunk

Musk szerint az embereknek a túléléshez szükségük van arra, hogy részben robottá váljanak. Ez az egyik legnagyobb fejlődési terület, mert Musk szerint össze lehet kapcsolni az emberi intelligenciát a robotok tudásával, ami így több dolgot is azonnal orvosolna. Bővíthető lenne a memória, és bizonyos problémák megoldása felgyorsulna.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: Tesla

TOP 5