Skip to main content

 

Tavaly háromból egy amerikai költött többet kávéra, mint befektetésre az Acorns pénzügyi alkalmazás felmérése szerint, amelyben 3 ezer, 18 és 44 év közötti felnőttet vizsgáltak.

Sőt, 44 százalékuk többet költ ünnepi ajándékokra, míg 37 százalékuk utazásra, mint befektetésre.

hirdetés

Nem arról van szó, hogy az emberek nem tudják, hogy be kell fektetniük, csak gyakran nem gondolnak rá a vásárlás pillanatában. A mi kultúránkban nagyon könnyű rászokni a költekezésre. A kávét csaknem automatikusan vesszük, és minden bizonnyal anélkül, hogy belegondolnánk, mit jelentene, ha inkább befektetnénk” – mondta Noah Kerner, az Acorns vezérigazgatója.

A Money-ish hozott erre egy egyszerű példát erre. Tegyük fel, hogy kávéra hetente 20 dollárt (5 ezer forint) költ, ami évente 1040 dollárra (264 ezer forint) tehető. Ha helyette 

évente 1040 dollárt fektetne be 25 éves korától, 65 éves nyugdíjasként ez a befektetés már 170 ezer dollárnál (43 millió forint) járna, feltételezve egy hat százalékos hozamot.

Ha csak elkezdted a karrieredet, egyszerűen tegyél valamennyit félre – javasolja Donald E. Bentley a Family Wealth Group pénzügyi tanácsadója. A húszas években, ideális esetekben érdemes a bruttó fizetés 25 százalékát a nyugdíjas időszakra vagy váratlan kiadásokra félretenni – tette hozzá Megan Clark, a Clark & Associates Financial Solutions ügyvezető alelnöke.

Ugyanakkor sokan nem keresnek annyit, hogy ekkora összeget félre tudjanak tenni, ezért a pénzügyi szakember azt javasolja, hogy évente legalább egy százalékkal növeljék saját megtakarításukat.

A harmincas években már a fizetés húsz százalékát érdemes megspórolni, és ebben az időszakban jó, ha legalább az évi fizetésnek megfelelő összeg félre van téve. Ugyanakkor a 40-es éveikben járóknak már a bruttó fizetésük húsz százalékát érdemes félretenni, míg a jelenlegi bérük háromszorosát megtakarításra fordítani – javasolja Clark.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5