Skip to main content

 

Több mint félmillió felhasználója van az angol startup, a Monzo banki alkalmazásának.

Az ún. „app-only bank", azaz fizikai bankfiókok nélkül működő elektronikus pénzintézet most az USA fele kacsingat – írja a CNBC. Megkezdődtek az egyeztetések az egyik legígéretesebb piac felügyeleti szerveivel és megannyi szövetségi hivatalával.

hirdetés

A 2015-ben indult Monzo nem egyszerűen alternatív, hanem egészen új típusú bankolást kínál ügyfeleinek. Az indulás óta félmilllió aktív felhasználót gyűjtöttek. A kreatív startup azt ígéri, hogy átfogó szolgáltatásokat nyújtó mobilalkalmazásukkal nem az ügyfelek idomulnak a banki tevékenységekhez, hanem bankügyeik igazodnak mindennapi tevékenységeihez.

Felhasználó bankszámla helyett

A Monzo alkalmazása arra való, hogy azzal a felhasználó okostelefonja segítségével minden létező olyan ügyletét elintézze, amelyekhez eddig hagyományos banki szolgáltatásokat kellett igénybe vennie. Számlák fizetése, vacsora egy étteremben, a kiadások egyszerű, rendszerezett áttekintése, mindez a saját alkalmazáson belül.A felhasználói fiókhoz tartozó bankkártya – vész esetén – akár egy érintésre felfüggeszthető, hosszadalmas banki telefonálgatás helyett.

A Monzo emellett sajátos közösségi élményt is ígér felhasználóinak. A cég nyitott ügyfelei visszajelzésére, és azok alapján bővíti új funkciókkal az alkalmazást, hogy az a mindennapok igényeihez igazodjon – eltérően attól, amikor az ügyfél igazodik bankjához, akár csak a bankfiók nyitvatartási ideje kapcsán.

A cégnek ezért nincs megszokott fizikai infrastruktúrája, bankfiókjai, hanem mindent az alkalmazáson keresztül oldanak meg ügyfeleikkel.

Ettől függetlenül viszont a Monzo éppúgy bank, mint a hagyományos versenytársai, azaz az Egyesült Királyságban jelenleg érvényes pénzintézeti szabályozás alapján működik.

Át kellett gondolni a folyószámla-hiteleket

A cél most az, hogy a vállalat stabilan nyereséget termeljen a brit ügyfelek révén, aztán 2019-ben jöhet a belépés az amerikai piacra – ha bejönnek a cég számításai.

A gyors növekedés miatt a Monzo hamar beindította a folyószámla-hitelezését, amikor az ügyfél lényegében előre elkölti a bank pénzét, ám ez jelentős veszteséget termelt.

Ezt ugyan leszorították, de a cél az, hogy ameddig az ügyfélszám nem emelkedik jelentősen, egy ügyfélen akkor se bukjanak többet éves szinten 15-20 fontnál.

Ezért folyószámla-hitelt jelenleg csak néhány száz ügyfélnek kínálnak.

Tom Blomfield, a cég vezetője azt mondja, a következő nagy lépés az, hogy megjelenjenek az USA piacán. Úgy látja, a vállalat most még kicsi ehhez, ezért ez idén még nem történhet meg. Már csak azért sem, mert ehhez rengeteg előzetes egyeztetés és engedélyezési eljárás szükséges, amit az ottani hivatalokkal kell lefolytatni.

Ám a következő évben ez is megvalósulhat.

Ha belépnek az amerikai piacra, a bankolást kizárólag okostelefonnal elképzelő Monzonak erős mezőnyben kell bizonyítania, ahol olyan játékosok versenyeznek, mint a JP Morgan Chase, a Bank of America és a Wells Fargo.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: Monzo

TOP 5