Skip to main content

 

Brian Acton néhány éve a világ egyik legboldogabb embere volt, amikor a WhatsApp üzenetküldő alkalmazást a Facebook felvásárolta. Ez volt a Facebook történelmének legnagyobb akvizíciója, és Acton dollármilliárdos lett.

A volt vezérigazgató most arra szólítja fel az embereket, hogy töröljék magukat a közösségi oldalról. Zuckerberg tovább hallgat, a részvények óriási mínuszban.

hirdetés

A hétvégén robbant ki a Cambridge Analytica botrány, amelynek lényege, hogy a Facebook 50 millió felhasználója adatait juttatta el a céghez.

A botránnyal kapcsolatban megszólalt Brian Acton, a WhatsApp társalapítója is, aki szerint érdemes csatlakozni a #deletefacebook kampányhoz, és elhagyni az oldalt.

A dolog érdekessége, hogy Acton épp a Facebooknak köszönhetően gazdagodott meg igazán, hiszena közösségi oldal 22 milliárd dollárért vásárolta meg tőle és társától, Jan Koumtól a WhatsAppot

írja a MarketWatch.

Business Insider és a CNBC szerint ez az összeg 19 milliárd dollár, de abban minden gazdasági szakoldal egyetért, hogy

ez volt a Facebook történetének legnagyobb összegű felvásárlása.

Acton a tranzakciónak köszönhetően 3 milliárd dollárral, azaz 750 milliárd forintnak megfelelő összeggel lett gazdagabb, 5,5 milliárd dolláros vagyona jelentős részét az akvizíciónak köszönheti.

Acton három évig maradt a felvásárlás után a Facebook és a WhatsApp kötelékében, azonban tavaly szeptemberben távozott,és egy olyan rivális cégbe fektetett be 50 millió dollárt, amely a titkosított üzenetküldést biztosítja, és kényesen ügyel a felhasználók adatainak biztonságára.

A hírre nemcsak a volt Whatsapp-vezér reagált, több, a Facebook vezetőségébe tartozó ember is felmondott. Egy valaki azonban még mindig nem szólt semmit, épp az, akire a világon talán a legkíváncsibbak az emberek.

Zuckerberg továbbra sem reagált

Ahogy az Investor is megírta, Mark Zuckerberg az elmúlt 3 hónapban rengeteg részvénytől szabadult meg. A jótékony célokra fordított 1,14 millió részvény a lehető legjobb ütemben került ki Mark Zuckerberg tulajdonából.

A Facebook vezére így is több mint 9 milliárd dollárt bukott pár nap alatt, de ez még durvább lehetett volna, ha nem kerül ki időben a kezei közül a hatalmas részvénytömeg.

Azonban hiába az erősödő visszhang, a két nap alatt 10 százalékot zuhanó részvények, az 50 milliárd dollárt bukó Facebook, Mark Zuckerberg továbbra sem reagált a hírekre, aki egyébként a Bloomberg értesülése szerint péntekre összehívott egy gyűlést.

A hallgatás megtörése azért is fontos lenne, mert a Facebook az egész technológiai szektort magával rántotta, a Google anyavállalata (Alphabet), az Apple, a Microsoft is súlyos dollármilliárdokat bukott.

Mark Zuckerberg pár napja még a világ 4. leggazdagabb embere volt, azonban a részvények esése miatt már „csak" a 7. helyen áll.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5