Skip to main content

 

Maine-ben a diákhitelek kifizetésével próbálják meg csábítani a fiatalokat, de Alaszkában, Kansasban, Chilében, sőt több olasz faluban is pénzt, telket vagy más juttatásokat biztosítanak azoknak, akik odaköltöznek.

Bemutatjuk a legérdekesebb helyeket, ahol fizetnek azért, hogy ott éljenek.

Maine (Egyesült Államok)

Maine-be évente 36 millió turista látogat évente, hiszen a rákjairól és világítótornyairól híres állam nagyon kedvelt célpontnak számít az Egyesült Államokban. Mégis komoly gondot okoz az államnak, hogy ott tartsa a fiatalokat és a friss diplomásokat. Maine állam lakosságának medián életkora 44 év, ez pedig 5 évvel idősebb, mint az amerikai medián.

- A könyv ma akciósan, ide kattintva vásárolható meg. Egyet fizet, Kettőt kap! -

A lakosság fiatalítása érdekében 2008-ban új törvényt hoztak, amely segít a diákhiteleseknek a tartozásaik visszafizetésében. Ha Maine-be költözöl vagy ott élsz, a diákhitel-törlesztést havonta levonják az adódból. Így például annak, akinek 1800 dollárt kell visszatérítenie havonta és 2000 dollárt adózik, csupán 200 dollárt kell ténylegesen adóznia Maine államban.

A dolog hátulütője, hogy az állam határain kívülről érkezettek csak akkor vehetik igénybe a támogatást, ha 2015 után szerezték meg diplomájukat. Ez is azt jelzi, hogy a szabályozással a húszas éveikben járó fiatalokat szeretnék segíteni és az államba vonzani.

Candela (Olaszország)

A középkori olasz kisváros kétezer eurót ajánl azoknak, akik odaköltöznek. A népesség rohamosan csökken Candelában: míg 1990-ben nyolcezer ember élt ott, addigra ma már csak 2700. Hogy valaki jogosult legyen a juttatásra, a városon belül kell laknia, és olyan munkával kell rendelkeznie, amely legalább évente 7500 eurót fizet.

A szinglik 800 eurót kapnak, a párok 1200-at, a háromtagú családok 1500 és 1800 euró közötti összeget, míg a négytagú családok kétezer eurót. Állítólag idén egy hattagú család már élt a lehetőséggel és a kisvárosba költözött.

New Haven, Connecticut (Egyesült Államok)

A város akár 80 ezer dolláros támogatást is nyújt azoknak, akik házat vesznek, valamint 30 ezer dollárral támogatják az otthonok felújítását és az energiatakarékos megoldásokat, és további 40 ezer dollárral járulnak hozzá az egyetemi tandíjhoz. A tanárok, tűzoltók és a rendőrök ezen felül még extra 2500 dollárt is kapnak.

Azok számára, akik a középiskolát a városban végezték, ráadásul ingyenes egyetemi oktatást is biztosítanak Connecticut államban. Hogy igénybe lehessen venni a támogatásokat, a fizetésnek nem szabad több mint 120 százalékkal meghaladnia a családok éves medián bevételénél.

Baltimore, Maryland (Egyesült Államok)

A város harminc helyinek 5000 dollárral támogatja a lakásvásárlását, A szerencséseket egy lottósorsoláson választják ki évente kétszer. A lakáshitel összege azonban nem haladhatja meg az 517 ezer dollárt, a házat pedig a sorsolást követő 60 napon belül meg kell venni.

Egy másik támogatás pedig 10 ezer dollárt ad azoknak, akik lepusztult házakat vásárolnak és újítanak fel. Baltimore ezzel szeretné megakadályozni a város arculatának átalakulását.

Alaszka (Egyesült Államok)

Alaszkában egy megállapodás miatt 1976 óta minden lakos részesül az állam olajbevételéből. A helyiek között a bevétel 25 százalékát osztják szét.

Ahhoz, hogy valaki megkapja a pénzt legalább egy évig Alaszkában kell élnie, és az államban tartózkodnia az év legalább 190 napján, emellett pedig nem lehet korábban elitélt bűnöző. A részesedés átlagosan 1200 dollár, de 2008-ban 3,269 dollárt kaptak a helyiek.

Chile (Dél-Amerika)

A Start-up Chile szeretné, hogy az ország legyen Dél-Amerika üzleti központja. Ennek érdekében 45 ezer dollárt és egy éves dolgozói vízumot adnak azoknak, akik Chilében indítják be vállalkozásukat.

Ráadásul helyi kapcsolatokat is biztosítanak, hogy minden zökkenőmentesen menjen, és további 100 ezer dollár értékű juttatást, amelybe repülőjegy vagy éppen Amazon vásárlási utalvány tartozik.

Albinen (Svájc)

A falu 70 ezer svájci frankot kínál az olyan négytagú családoknak, akik odaköltöznek. Azonban feltételeket is szabnak, például 10 évig a faluban kell élni és legalább 200 ezer frankért kell vásárolni vagy építeni otthont.

Külföldiek is pályázhatnak a támogatásra, de mindenképp állandó tartózkodási engedéllyel kell rendelkezniük. A tervek szerint 5-10 fiatal családot akarnak így a faluba vonzani.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, Valparasio, chilei  falut mutatja, forrás: pixabay

TOP 5