Skip to main content

A divatmagazinokban és a blogokon is egyre gyakoribb az öko divat, öko divattervező kifejezés, külföldi lapokban pedig egyre gyakrabban olvashatjuk öko fashionisták cikkeit. De mit is jelent ez a gyakorlatban?

A divatvilág mindig a luxus és a pazarlás szinonimája volt. Csillogás, fények, drága ruhák, egyedi tervezésű haute-couture kollekciók és a divatbemutatók nem a költséghatékonyságról, alacsony energiafogyasztásról szóltak. Újabban viszont, amióta egyre többet lehet hallani a médiában a megújuló energiaforrásokról és egyre több filmcsillag, híresség áll ki valamilyen zöld ügy mellett, a zöld életmód már nemcsak az elvonult, farmokon élő biozöldségeket rágcsáló hippiké.

Számos divatguru felfedezte az ebben rejlő lehetőséget és elkezdett organikus alapanyagokkal dolgozni, biopamutot használnak, kerülik a toxikus anyagokat. Míg 10 évvel ezelőtt csak hosszas utánjárással lehetett biopamutból készült ruházathoz jutni, ma már a Tesco vagy C&A üzletlánc kínálatában is megtalálhatjuk azokat.

A divatvilág pedig még egyet lépett előre; a környezettudatos öltözködés pedig lassan sikk lesz, a New York Fashion Week-en ugyanúgy megtalálhatók az öko divattervezők, mint az Oscar díj átadáson. Vancouverben évente két Eco Fashion Week rendezvény van, amire legközelebb idén áprilisban kerül sor.

Az, hogy a tervezők természetes alapanyagokat használnak, mellőzik a vegyszereket, a szintetikus dolgokat az csak egy aspektusa annak mitől lehet a divat környezetbarát.

A Costello-Tagliapietra páros tervező páros már hat évad óta egy új textilipari technológiát használ; a technológia neve AirDye és víz használata nélkül képes megfesteni az anyagot, ráadásul 85%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos eljárás. Az alábbi fényképen a tervezőpáros idén februárban New Yorkban bemutatott kollekciójának egyik darabja látható.

A szabászvonalakban szintén kialakult egy új irány, a nulla hulladék szabás – zero waste cut – amit jelenleg még nagyon sok kritika ér. A szabás lényege, hogy minél több anyag legyen felhasználva és természetesen minél kevesebb menjen veszendőbe - hulladékba. Eddig az anyaggal való takarékosság a legkevésbé sem volt jellemző (kivéve a tömegtermelést természetesen) a tervezőkre, éppen ezért a divatszakértők még nem fogadták el teljesen, nincsenek lenyűgözve az eredményektől. Úgy látják, hogy öncélú marad és a design rovására megy az anyaggal való spórolás. A képen a Loomstate divatcég zéró hulladék szabással készült anorákja:

A luxuspiacon is megjelentek a környezettudatos elvek, a sokat szidott vérrel-verejtékkel kibányászott gyémántok helyett ma már szintetikus úton előállított drágakövekből is készülnek ékszerek. Az etikus kereskedelmet folytató ékszerészek újrahasznosított aranyból és platinából dolgoznak, az USA-ban esküvőszervező, rendezvényszervező cégek vállalják, hogy teljes egészében zölddé tudják varázsolni a nagy eseményt az első meghívótól, a ruhákon, a tortán át a nászútig. Íme, egy etikus gyűrű zafírból és gyémántból:

Mivel egy új szemlélet kialakulásának még az elején vagyunk, lehet nem minden környezettudatos törekvés lesz tartós és sikeres, de a próbálkozásokból látható, hogy a divatvilágban is elkerülhetetlen a fenntartható fejlődés és aki sikeres és előremutató akar lenni, annak most kell lépnie.


Forrás: http://ecogift.hu/blog/54/belso

TOP 5