Skip to main content

idegen civilizáció kutatása 

Több mint tízmillió csillagrendszer átfésülése után ausztrál csillagászok arra jutottak, hogy valószínűleg rajtunk kívül nincsen értelmes élet az univerzumban - vagy legalábbis abban a formában nem létezik, ahogyan mi elképzeljük.

Megkeresni ET-t"

- ez volt annak a projektnek a neve, amelynek keretében a nyugat-ausztráliai Murchison Rádiócsillagászati Obszervatórium (MWA) az égboltot vizsgálta.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

Olyan erős, alacsony frekvenciájú rádióhullámokat keresett, mint amiket mi is kibocsátunk itt a Földön.

EZEKET A JELEKET A SZAKNYELV "TECHNOSZIGNATÚRÁNAK" IS NEVEZI, ÉSZLELÉSÜK EGY MIÉNKHEZ HASONLÓ IDEGEN CIVILIZÁCIÓ FELFEDEZÉSÉT JELENTENÉ.

A programot szervező kutatócsoport a teleszkóphálózattal a Vitorla csillagképet vizsgálta, ezen az égboltrészen 10 milliónál is több csillag található. Az eredmények ugyanakkor nem voltak túl lelkesítőek, ha meg is bújik itt valahol az értelmes élet, azt nagyon hatékonyan teszi, nyomát ugyanis nem érzékelték a szakemberek. 

"Az MWA egy nagyon egyedi teleszkóp, olyan rendkívül széles látószöge van, ami lehetővé teszi csillagok millióinak egyidejű vizsgálatát" - mondta dr. Chenoa Tremblay, a perthi Ausztrál Tudományos- és Ipari Kutató Intézet (CSIRO) munkatársa.

A kutató szerint 17 órán keresztül, korábban nem látott részletességgel vizsgálták a Vitorla csillagképet magába foglaló égboltrészletet.

A rendelkezésünkre álló adatbázis alapján nincs nyoma technoszignatúrának - azaz intelligens életnek" 

- summázta a vizsgálat eredményeit Tremblay.

A csillagászok által megfigyelt területen a tudomány jelen állása szerint 75 exobolygó létezik.

Fontos hozzátenni, hogy a vizsgált rendszerek az univerzumnak pusztán csekély részét teszik ki.

OLYAN, MINTHA A TUDÓSOK MINDÖSSZE EGY ÚSZÓMEDENCÉNYI TERÜLETET VIZSGÁLTAK VOLNA AZ ÓCEÁNBAN. 

Ha földönkívülieket nem is, egy szupernóvamaradványt mindenesetre megfigyelt a kutatócsoport, akik tovább folytatják munkájukat a teleszkóprendszerrel. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5