Skip to main content

medvecukor halál 

Több mint egy zacskónyi medvecukrot is képes volt megenni naponta az a massachusettsi férfi, akinek éppen a kedvenc édessége okozota a halálát.

Az 54 éves építőmunkásnak szívproblémái voltak, ráadásul a túlzásba vitt nassolás károsította a veséit és megemelte a vérnyomását is.

hirdetés

 A BBC a tavaly történt eset kapcsán kiemelte, bár a medvecukor fő alapanyagának számító édesgyökér kis mennyiségben fogyasztva egészséges, éppen ez az összetevő okozota a férfi szívleállását.

Mint írják, nem voltak tünetei, hirtelen esett össze egy gyorsétteremben. A mentősök ekkor még újra tudták éleszteni, de a férfi másnap reggel meghalt.

Orvosai szerint a férfi szervezetében magas glicirrizin szintet mutattak ki, amit a medvecukor, vagyis az édesgyökér túlzott fogyasztása okozott nála

Ha a hatóanyagból túl sok kerül a szervezetbe, az veseelégtelenséget és magas vérnyomást okozhat. Hatására veszélyesen csökken a kálium szintje, más ásványok és eletrolitek egyensúlya is felborul.

Kiderült, az orvosok már korábban is figyelmeztették a férfit az egyoldalú étkezés és a túlzott nassolás veszélyeire.

Vigyázni kell a medvecukorral!

"Ha csak kevés medvecukrot eszik az ember, kicsivel az is megemelheti a vérnyomását" - mondta Neel Butala, a Massachusettsi Általános Kórház kardiológusa, aki a New England Journal of Medicine friss számában bemutatta az esetet. Ha valaki két héten át csak napi 56 gramm medvecukort eszik, az is szívproblémákat okozhat, különösen 40 év fölött - figyelmeztet az amerikai gyógyszerhatóság (FDA).

Nemcsak a medvecukorról van szó, lehet édesgyökértea, gumicukor, egy csomó vény nélkül kapható dolog. Még néhány sörben, például egyes belga sörökben is benne van ez az összetevő

- magyarázta Robert Eckel, a Coloradói Egyetem kardiológusa, az Amerikai Szív Szövetség korábbi elnöke.

A gyártó szerint a medvecukor biztonságos

A népszerű Twizzlerst (amelyből a férfi több zacskónyi is megevett) is gyártó Hershey cég szóvivője, Jeff Beckman az esetre reagálva azt mondta, minden termékük fogyasztása biztonságos, "az FDA előírásainak maradéktalan betartásával készült", és minden étel, az édességek is mértékkel fogyasztandók.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5