Skip to main content

Európai Zöld Megállapodás hárommilliárd fa ültetés 

A biológiai sokféleség védelme és a biodiverzitás megőrzésébe való befektetés hosszú távon nem csak stratégiai beruházást jelent, amely a járványok megelőzésében is fontos szerepet játszhat, hanem rövid távú társadalmi-gazdasági helyreállítási intézkedésként is funkcionál.

Az úgynevezett Európai Zöld Megállapodás az éghajlatváltozás és a környezet károsodására reagál, amely az október közepén tartott Európai Városok és Régiók Hetének (EURegionsWeek) egyik fókuszpontjába került, amelyen mi is részt vettünk.

hirdetés

Az ép ökoszisztémák gondoskodnak rólunk

Az éghajlatváltozás és a környezet károsodása egzisztenciális veszélyt jelenthet Európa, és az egész világ számára. A szakemberek szerint ahhoz, hogy eredményesen kezelni tudjunk az ezzel összefüggő kihívásokat, új növekedési stratégiára van szükség, amely az egész Európai Unió gazdaságát olyan modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággá alakítja át, ahol

AZ ÜVEGHÁZHATÁSÚ GÁZOK KIBOCSÁTÁSÁNAK MÉRTÉKE 2050-RE NETTÓ NULLÁRA CSÖKKEN.

Ehhez mutat utat az Európai Zöld Megállapodás, amelynek cselekvési terve reagál többek között a biológiai sokféleség helyreállítására és a környezetszennyezés mértékének csökkentésére. Nem véletlen, hogy ez is bekerült a múlt online héten tartott EURegionsWeek programjának fő témái közé.

Eljött az ideje annak, hogy megpróbáljuk rendezni a viszonyunkat a természettel: gondoljunk csak az éghajlatváltozásra, az élethez elengedhetetlen biológiai sokféleség csökkenésére és a pusztító világjárványok terjedésére

– mondta a tanácskozáson Stefan Leiner, Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának munkatársa, aki a biológiai sokféleségért felelős részleget vezeti. – Az ép ökoszisztémák gondoskodnak a levegő és a víz tisztaságáról, segítenek megőrizni az éghajlat egyensúlyát, a hulladékból új erőforrást hoznak létre, lehetővé teszik a termények beporzását, csak hogy néhányat említsünk a legfontosabbak közül.

Elhangzott: eddig sosem tapasztalt mértékben pusztul a természet, feltehetően a felelőtlen és fenntarthatatlan emberi tevékenységek miatt;

A VADON ÉLŐ FAJOK POPULÁCIÓJA VILÁGSZERTE 60 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT AZ ELMÚLT NEGYVEN ÉVBEN,

és nem kevesebb, mint egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye.

A természet egészségessé tétele kulcsfontosságú

A tanácskozáson rámutattak arra is, hogy ahhoz, hogy el lehessen érni a 2030-ra kitűzött éghajlatpolitikai célokat, elengedhetetlen, hogy helyreállítsák az erdőket, a talajt és a vizes élőhelyeket, valamint zöld területeket hozzanak létre a városokban.

Már több kutatás kimutatta, hogy a biológiai sokféleség csökkenése és az éghajlati válság szorosan összefügg egymással: így ha az egyik veszélybe kerül, az a másikra is kihathat.

A természet egészségessé tétele kulcsfontosságú a testi és szellemi jólétünk szempontjából, és szövetségese az éghajlatváltozás és a betegségek elleni küzdelemben

– hangsúlyozták a téma szakértői az online workshopon.

A májusban elfogadott, a következő tíz évre szóló biodiverzitási terv fokozottabb védelmet biztosít a szárazföldön és a tengeren létrehozott védett területeknek, és ki is terjeszti ezek arányát Európa szárazföldi és tengeri területeinek legalább 30-30 százalékára. Megtörténne a sérült szárazföldi és tengeri ökoszisztémák helyreállítása Európa-szerte, de

MEGÁLLÍTANÁK PÉLDÁUL A BEPORZÓK PUSZTULÁSÁT ÉS KÖRÜLBELÜL 3 MILLIÁRD FÁT ÜLTETNÉNEK 2030-IG.

A világ élelmiszernövényeinek több mint 75 százaléka függ ugyanis a beporzóktól, miközben a biológiai sokféleség csökkenésének kockázata veszélybe sodorhatja élelmiszerrendszereinket és táplálkozásunkat is.

A talaj gondozása az élet védelme?

Egy másik panelbeszélgetésen a talaj gondozásának elengedhetetlen feladata került a fókuszpontba, ami kulcsfontosságú az élelmiszertermelés, az emberek jóléte, a természet és az éghajlat szempontjából is.

A talaj táplálékforrást és egyéb termékeket biztosít, tisztítja a vizet, újrahasznosítja a tápanyagokat, befogadja a biológiai sokféleséget és tárolja a káros anyagokat, hozzájárulva az éghajlatváltozás mérsékléséhez

– mutatott rá Arwyn Jones, az Európai Bizottság olaszországi Közös Kutatóközpontjának tudósa. – A talaj fenntartható kezelése és funkcióinak megőrzése ezért egyfajta küldetés kell, hogy legyen.

Az ehhez kapcsolódó, európai kutatási és innovációs törekvések célja, hogy a szakemberek hathatós megoldásokat találjanak a világ előtt álló legnagyobb kihívásokra.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5