Skip to main content

ametiszpiton 

Egy emberre ártalmatlannak tűnő óriáskígyó próbált felfalni egy nőt Ausztráliában – írja a Newsweek cikke.

Az ausztrál York-félszigeten élő ametiszpitont még 2014 februárjában látták el jeladóval a szakértők. Március 9-én figyeltek fel arra, hogy az állat egy ausztrál nő, a kétgyerekes Lea-Ann Mears kertjének közvetlen közelében tartózkodik.

hirdetés

Bár az ismeretek szerint közel 4 méteresre és 4,6 kilogrammosra növő ametiszpiton (Simalia amethistina) nem mérges, és nem vadászik emberekre, a biztonság kedvéért a hüllőt figyelő egyik kutató, Daniel Natusch felhívta Mearst, hogy az alig 1-3 éves gyerekek érdekében vigyázzon a közelben ólálkodó kígyóval. Mivel az állat egy konténer alatt bujkált, a szakértők nem tudták elszállítani a környékről.

Mears a tanácsokat megfogadva bezárta a gyerekek szobáinak ajtaját és ablakát, elkövetett azonban egy nagy hibát: a meleg miatt saját szobájának ajtaját nyitva hagyta.

A NŐ HAJNALI FÉL 3-KOR ARRA ÉBREDT, HOGY A KÍGYÓ RÁTEKEREDETT A LÁBÁRA ÉS ISZONYATOS ERŐVEL SZORÍTOTTA.

Szerencsére sikerült kiszabadulnia és csapdába ejtenie a kígyót, így komolyabb sérülések nélkül megúszta a kalandot. Hamarosan hívta a szakértőket, akik befogták és elszállították az állatot.

A kígyó azonban nem adta fel, és egy évvel később, január 30-án visszatért a nő kertjébe.

EZÚTTAL A KUTYÁKRA TÁMADT RÁ, AZ EGYIK NAGYTESTŰ HÁZIÁLLATTAL MAJDNEM VÉGZETT, A SZERENCSÉTLENÜL JÁRT ÁLLATOT ÚJRA IS KELLETT ÉLESZTENI.

Az eset után jóval távolabbra szállították a vérszemet kapott pitont. Az eset annyira meglepte Natuscht, hogy egy szakcikket is írt a támadásról, a tanulmány az Austral Ecology tudományos folyóirat legfrissebb számában jelent meg.

Miért támadhatott?

Natusch szerint egyáltalán nem jellemző az ametiszpitonokra, hogy náluknál jóval nagyobb élőlényekre támadjanak.

A TÁMADÁS IDEJÉN MEARS 64 KILÓ VOLT, VAGYIS 13-SZOR NAGYOBB, MINT A PITON, ÉS KUTYÁJA SEM SZÁMÍTOTT KICSINEK; 25 KILÓJÁVAL ÖTSZÖR TERMETESEBB VOLT A HÜLLŐNÉL.

Egyelőre nem tudni, mi ösztönözte a pitont a támadásra.

ELKÉPZELHETŐ, HOGY A KÍGYÓ HIBÁZOTT, AZT HITTE, A LÁB EGY ÖNÁLLÓ PRÉDA, ÉS NEM EGY NAGYOBB TEST RÉSZE. MIKOR RÁESZMÉLT A TÉVEDÉSÉRE, ÚGY DÖNTÖTT, MÉGIS MEGPRÓBÁLKOZIK A NŐ ELEJTÉSÉVEL, MERT FÉLT ANNAK BOSSZÚJÁTÓL.

Szintén nem elképzelhetetlen, hogy a ragadozó a kisebb gyerekekre pályázott, és az őket védelmező szülőt próbálta semlegesíteni. Az is lehet, hogy egyszerűen csak a nő szagát keverte össze egy kisebb állatéval.

Végül, de nem utolsó sorban az sem kizárt, hogy a nagyobb méretű, és így jelentősebb tápértékkel bíró préda elejtése érdekében a piton vállalta a kockázatosabb vadászatot.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: de.wikipedia.org 

TOP 5