Skip to main content

Z generáció influenszer közösségi média 

A FIATALOK 30 SZÁZALÉKA NÉPSZERŰ YOUTUBE- ÉS INSTAGRAM-OLDALAKRÓL TÁJÉKOZÓDIK, MEGELŐZVE A TANÁROKAT ÉS A TANANYAGOT IS, ŐK AZ ONLINE IDEJÜK 56 SZÁZALÉKÁT A KÖZÖSSÉGI OLDALAK BÖNGÉSZÉSÉVEL TÖLTIK

– derült ki a Deloitte 2020-ra vonatkozó kiskereskedelmi felméréséből.

hirdetés

Mint írják, a vásárlókra gyakorolt digitális befolyás egyre nagyobb: a közösségi média használata enyhén növekvő trendet mutat, leginkább az ezredforduló környékén és azt követően született fiataloknak, a Z generáció tagjainak köszönhetően.

Új lehetőségek

Az utóbbi évtizedben megjelenő új marketingcsatorna, az influenszermarketing lehetőséget biztosít akár kisebb cégeknek is a marketingköltségvetés gazdaságosabb és hatékonyabb elköltésére. A véleményvezérek a közösségi médiában közzétett különböző  tartalmaikban (például posztokban, videókban) elhelyezett termék- és szolgáltatásmegjelenítésekért kapnak díjat. A hirdetőnek sokszor elegendő megtalálnia – közvetlenül vagy ügynökségen keresztül – a megfelelő mennyiségű és összetételű követőtáborral rendelkező influenszert a célzott és hatékony marketingkampány elindításához.

Természetesen számos szempontot érdemes figyelembe venni, amikor egy cég az influenszerekkel történő reklámozás mellett dönt. Ilyenek például, hogy a választott véleményvezér és munkássága lehetőleg illeszkedjen a cég arculatához, legyen hiteles, ne legyenek olyan követői, akiknek fizet ezért.

A hirdetési forma népszerűségét mutatja, hogy egyre nagyobb cégek is igénybe veszik a véleményvezérek szolgáltatásait. A Deloitte közleménye a Fanta példáját említi: 2017-ben a cég teljes online kommunikációját egy fiatalokból álló influenszercsapatra építette fel, amelynek legtöbb tagja a márka által szponzorált YouTube-videókban tűnt fel. 

Eltolódott a figyelem

A kutatásból azt is megállapították, hogy a korábbi zenész- és színészvonal felől egyre inkább a tizenéves véleményvezérek irányába tolódik el a figyelem, utóbbiak a saját példájukon keresztül nyújtanak inspirációt a kortársaiknak. Érdekes eredményeket mutatott a reklámokkal szembeni viszonyulás: a fiatalok abszolút szkeptikusak, a túl sok reklám zavarja és elidegeníti őket.

Kerékgyártó Emese, a Deloitte magyarországi kiskereskedelmi-élelmiszeripari tanácsadó csoportjának tagja szerint a korábban hiteles információforrásnak számító véleményvezérek többsége azért lett népszerű, mert a közönség a hagyományos médiumokban megszokott, zavaró reklámok nélkül nézhetett számára érdekes írásokat, videókat a neki szimpatikus tartalomgyártótól.

A »szomszéd lány«-effektus hatására egyre népszerűbbé váló influenszerek aztán a termékeiket értékesíteni kívánó hirdetők által is felkapottá váltak. Ennek eredményeképpen egy-egy sikeres tartalomgyártó egyidejűleg több, akár hasonló márkával is együtt dolgozhatott. A nézők előtt pedig könnyen hitelét vesztheti az, aki egyik nap még az egészséges étkezés fontosságát hangsúlyozza, a következő napon pedig cukros édességet reklámoz

– idézi a közlemény Kerékgyártó Emesét.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Karolina Grabowska fotója a Pexels oldaláról

TOP 5