Skip to main content

dollármilliárdos luxus Ázsia 

Az ázsiai térség országaiban a legdrágább gazdagnak lenni, derül ki egy friss jelentésből. A kutatás azt vizsgálta, globálisan hol kell a milliomosoknak a legmélyebben a pénztárcáikba nyúlniuk, ha luxuséletformát kívánnak fenntartani.

Ázsiában a legdrágább luxuséletet élniük a gazdagoknak – írja a CNBC a Bank Julius Baer 2021-es felmérése alapján.

hirdetés

A jelentés szerint a háttérben főként az áll, hogy a térség fizetőeszközei viszonylag stabilan vészelték át az elmúlt hónapok gazdasági nehézségeit, aminek köszönhetően tartósan magasan maradtak a luxuscikkek árai.

A legdrágább városok

A világ dollármilliomosai (a legalább 1 millió dollárnyi befektethető eszközzel rendelkező magánszemélyek) számára legdrágább városok közül ötből négy Ázsiában található.

A GLOBÁLIS TOPLISTÁT SANGHAJ, TOKIÓ, VALAMINT HONGKONG VEZETI, DE A TOP5-ÖS LISTÁRA FELKERÜLT MÉG TAJPEJ IS.

Az élvonalba egyetlen nem ázsiai város került be, Monaco

A top 10-es listára a fentiek mellett az alábbi városok kerültek fel (sorrendben): Zürich, Párizs, London, Szingapúr, New York.

Az élen változás volt a tavalyi évhez képest, ahogy Sanghaj első helyre ugrott, Hongkong pedig elvesztette az aranyérmét, és lecsúszott a harmadik helyre.

AZ EGYES RÉGIÓK TEKINTETÉBEN EURÓPA ÉS A KÖZEL-KELET FUTOTT BE A MÁSODIK HELYRE, ELSŐSORBAN AZ EURÓ ÉS A SVÁJCI FRANK EREJE MIATT.

Az amerikai kontinens azonban igen olcsó lett a gazdagok számára, ahogy az amerikai és a kanadai dollár is jelentősen gyengült az elmúlt hónapokban.

Nagyot drágult a luxus

A kutatás alapját az képezte, hogy megnézték, hogyan változtak a világ nagyvárosaiban a kifejezetten luxuscikkeknek minősülő termékek és szolgáltatások árai. Az árak változásai mellett az is látszott, hogy a milliomosok fogyasztói szokásai is átalakultak 2020-ban, vagyis a leggazdagabbakat is érintették a koronavírus-járvány hatásai.

Az olyan tételek a kiadások között, mint a személyi edzők, az esküvőszervezés, a szépészeti beavatkozások (botox) vagy a zongoravásárlás háttérbe szorultak, viszont népszerűbbek lettek a kerékpárok, a futópadok, az egészségbiztosítási termékek vagy a technológiai cikkek (például laptopok, telefonok).

Amerikai dollárban számolva

A LEGNAGYOBB ÁRCSÖKKENÉST A NŐI CIPŐK (MÍNUSZ 11,7 SZÁZALÉK), A SZÁLLODAI LAKOSZTÁLYOK (MÍNUSZ 9,3 SZÁZALÉK), VALAMINT A BOROK (MÍNUSZ 5,3 SZÁZALÉK) SZENDVEDTÉK EL.

A legnagyobb árnövekedést a karórák (6,6 százalék), a whiskyk (9,9 százalék), valamint a business class repülőjegyek (11,4 százalék) kapcsán lehetett kimutatni.

Ázsia marad az élen

A jelentés összeállítói szerint arra lehet számítani, hogy az ázsiai városok továbbra is kiemelkedően drágák lesznek a gazdagok számára. A legnagyobb változás pedig Indiában várható. Az országban található ugyanis az egyik leginkább megfizethető város (Mumbai), azonban minden jel szerint az indiai gazdasági növekedés meg fogja drágítani az életet a helyi gazdagok számára.

Mindeközben Kína tartósan maradhat az élen a luxuscikkek piacán, ráadásul a piaci részesedése is egyre bővül majd. 2025-re az ázsiai óriás adja majd a globális luxuspiac 47-49 százalékát, míg Amerika részesedése 16-18, Európáé pedig 12-14 százalék lehet.

A trendek szempontjából arra lehet még számítani, hogy két nagy változás határozza meg a következő időszakban a fogyasztói szokásokat.

AZ EGYIK A FENNTARTHATÓSÁG ÉS A TUDATOSSÁG, A MÁSIK PEDIG AZ ÉLMÉNYEK SZEREPÉNEK NÖVEKEDÉSE A FIZIKAI JAVAKKAL SZEMBEN.

Előbbi esetében olyanokra kell gondolni, mint az elektromos autók népszerűségének növekedése, az étkezési szokások megváltozása, vagy a fast fashion termékek visszautasítása. A jelentés szerint ezeket a trendeket elsősorban a fiatalabb nemzedékek, tehát az Y és a Z generációk (az 1980 után születettek) hajtják.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Asad Photo Maldives fotója a Pexels oldaláról

TOP 5