Skip to main content

2014 UN271 katalógusjelű objektum üstökös

A Naprendszer külső részén szinte hemzsegnek a titokzatosabbnál titokzatosabb objektumok - az egyik ilyen hamarosan meg fog közelíteni minket.

Csillagászok egy csoportja olyan égitestet figyelt meg, ami pályája alapján több mint 600 ezer évente kerüli meg a Napot - olvasható a New Atlas című tudományos portálon.

hirdetés
 

A 2014 UN271 katalógusjleű objektumot a 2014 és 2018 között zajló Sötét Energia Felmérés nevű program keretében figyelték meg először.

Az égitest gigantikus, szélessége 100 és 370 kilométer között van. Eredetét illetően a szakértők csak tippelni mernek, valószínűleg egy szokatlanul nagy üstökös lehet, ilyen hatalmas objektum azonban még nem érkezett a Naprendszer pereméről.

Hasonló méretű, ha nem nagyobb, mint a Sarabat által felfedezett C/1729 P1 óriásüstökös, és kétségtelenül a valaha észlelt leghatalmasabb Oort-felhőből érkező objektum"

- mondta Sam Deen amatőrcsillagász.

Még érdekesebb a 2014 UN271 pályája.

RENDKÍVÜL EXCENTRIKUS, AZAZ NAGYON LAPULT PÁLYÁN KERING, A BELSŐ NAPRENDSZER ÉS A CSILLAGKÖZI TÉR HATÁRÁT JELÖLŐ OORT-FELHŐ KÖZÖTT UTAZIK.

Keringési ideje 612 190 év.

2014 UN271 katalógusjelű objektum üstökös

A 2014 UN271 pályája - FORRÁS: JPL SOLAR SYSTEM DYNAMICS

A 2014 UN271 jelenleg 22 csillagászati egységre (CSE) van a Naptól (1 csillagászati egység a Nap-Föld távolság). Ez azt jelenti, hogy már közelebb van hozzánk, mint a 29,7 CSE-re található Neptunusz. Az elkövetkező időszakban az objektum még jobban megközelít minket, néhány év múlva már "mindössze" 10,9 CSE távolságra lesz tőlünk.

Ha az objektum üstökös, napközelbe érve láthatóvá válik majd jellegzetes kómája (a mag körül keletkező ködszerű gázfelhő) és csóvája. Szabad szemmel és egyszerűbb távcsövekkel sajnos nem fogjuk látni, profi teleszkópokkal, műszerekkel azonban a kutatók részletesen tudják majd tanulmányozni az égitestet.

A belső Naprendszer meglátogatása után a 2014 UN271 visszatér a sötét űrbe, és megkezdi több százezer évig tartó útját az Oort-felhőig.

(New Atlas)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: urikyo33 képe a Pixabay -en.

TOP 5