Skip to main content

Nemzetközi Űrállomás repedés Zarja modul 

Repedéseket találtak az állomással egyidős modulon. Ha tovább romlik a helyzet, az gyorsan történik, és visszafordíthatatlanul.

Pár nappal azután, hogy a Nemzetközi Űrállomás Zarja moduljában felfedezett repedésekről közölt baljós híreket, újabb aggasztó figyelmeztetéseket adott ki az állomás orosz moduljaiért felelős vezető, az orosz Energia űrvállalat főmérnöke, az egykori űrhajós Vlagyimir Szolovjov – jelentette a BBC.

hirdetés

Szolovjov korábban jelezte, hogy a Zarja modul falán talált repedések tovább nőnek, ami egymásból következő problémák lavináját indíthatja el. A repedések jelenleg nem jelentenek veszélyt a fedélzeten tartózkodókra, de ez gyorsan megváltozhat.

Az orosz modulokban található repülésirányítási rendszerek 80 százalékának lejárt a tervezett élettartama. Az 1998-ben fellőtt Zarja modul az állomás legrégebbi darabja, amit ma főleg raktárnak használnak.

Amikor a repülésirányító rendszerek megadják magukat, gyakorlatilag a következő naptól elkezdenek jönni a javíthatatlan hibák

– mondta Szolovjov az orosz RIA hírügynökségnek.

Mennek vagy maradnak

A Futurism rámutatott, hogy geopolitikai feszültségek miatt az oroszok többször is fenyegettek azzal, hogy kiszállnak a Nemzetközi Űrállomás fenntartásából, és jelenleg is saját űrállomás fejlesztésén dolgoznak, így elképzelhető, hogy a technikai problémák lényegében a kilépésüket készítik elő. 

Ennek némiképp ellentmond, hogy a Roszkozmosz közleménye szerint 2024-ig részt vesznek a programban, sőt júliusban újabb modult juttattak fel. Ráadásul nemzetközi szerződések alapján minden ország felel az általa felküldött modulokért, így a végső lehozatalt is úgy oldanák meg, hogy egy módosított orosz Progressz űrhajóval tolnák az állomást a Föld légkörébe.

A Nemzetközi Űrállomás eddig 150 milliárd dollárba került, és ezzel az emberiség legdrágább technikai eszköze. Mivel élettartamát 15 évre tervezték, és 2020-ra az összes modult le kellett volna cserélni, nyugdíjazása folyamatosan napirenden van. 2024-ig biztosan működik még, sőt akár 2030-ig is keringhet, de az érdekelt döntéshozók egyelőre nem kötelezték el magukat. A legutóbb feljuttatott modulok, például a Nauka, még bőven használhatóak lesznek 2024 után is.

Idén áprilisban az orosz miniszterelnök-helyettes, Jurij Boriszov tévéinterjúban figyelmeztetett, hogy a fém fáradása „katasztrófához vezethet”, amit „nem szabad megengedni”, és emiatt az Nemzetközi Űrállomás működése biztosan nem folytatódhat 2030 után.

(BBCFuturismWikipedia)

Forrás - Nyitókép: A Nemzetközi Űrállomás születése: a Zarja (napelemekkel) és a Unity kapcsolódik 1998 decemberében - Encyclopaedia Britannica / Getty Images Hungary 

TOP 5