Skip to main content

békaeső haleső véreső égből 

A történelem kezdete óta számos olyan esetet feljegyeztek, amikor nem eső vagy valamilyen más természetes csapadék hullott az égből. Ide tartoznak a meteorithullások - és újabban az űrszemét -, de vannak ennél is ritkább események.

Az egyik különös eset 2011 januárjában történt a New York államban lévő Snyder faluban.

hirdetés

A házakat egy nyúlós, zöldessárgás ragacs terítette be, amely az égből hullott alá. Az esetet még az USA légügyi hatósága (FAA) is vizsgálta. Először az utasszállító repülőgépekből időnként kihulló fagyott emberi ürülékre és vizeletre gyanakodtak. Angolul ezt "kék jégnek" (blue ice) nevezik, a benne lévő fertőtlenítőszer kékes színéről. Normális esetben ez nem távozhat a repülőgépekből repülés közben, de időnként előfordul, hogy lék keletkezik a hulladékot tároló rendszeren.

Az FAA azonban hamar kizárta ezt a lehetőséget. A legvalószínűbb magyarázat szerint gyorséttermi hulladékot fogyasztó sirályok ürülékéről van szó, amelynek szokatlan tulajdonságait az okozta, hogy felborult a madarak emésztése ezektől az ételektől.

Madarak már régebben is okoztak hasonló meglepetéseket. 1876-ban néhány centis húsdarabok esőjéről számoltak be az egyesült államokbeli Olympian Springs (Kentucky) településen. A helyi újság szerint két úriember megkóstolta a darabokat, és szerintük birkától vagy őztől származtak. A brit királyi mikroszkóptársaság tudósa azonban más véleményre jutott: szerinte héják lakmároztak egy döglött lóból, majd a táplálékot kihányták a város felett.

Még mindig a madaraknál maradva: 2008-ban kocsonyás kupacokra bukkant egy kiránduló Skóciában. Amikor bement a BBC Radióhoz és elmesélte az esetet, még számos hasonló bejelentés érkezett szerte az országból. Az egyik magyarázat szerint madarak varangyokat ettek, és visszaöklendezték mérgező petefészküket. A kocsonyát DNS-teszttel is vizsgálták, de ez nem hozott eredményt.

Rejtélyes eseményt írtak le 1997 júniusában. A Falkland-szigetek partjainál halászott egy férfi, amikor egy fagyott tintahal zuhant a fejére. A halász két napig eszméletlen volt, a mai napig nem tudni, honnan érkezett az állat.

Az egyik legismertebb eset 2009-ben történt Japánban: békák, ebihalak és halak zápora zúdult Ishikawa prefektúrára. A tudósok szerint a néhányszor már korábban, máshol is tapasztalt jelenséget egy erős forgószél okozta, amely víztölcsért szívott fel a tenger felett, majd a benne lévő állatok a szárazföldön zuhantak le.

véreső India

Véreső Indiában - FORRÁS: YOUTUBE/MYSTERIOUS WORLD

Az utóbbi időben elég gyakran sodródik szaharai por és homok hazánk fölé is. Ez gyakran esővel keveredve hullik le, és különleges fényhatásokat hoz létre a légkörben, valamint nagy bosszúságot az autósok számára, akik csak nehezen tudják letakarítani a vöröses lepedéket a járműveikről.

Az egyik legijesztőbb jelenség, amikor "véreső" hullik az égből. A jelenségről már a Biblia is beszámolt az egyiptomi csapások között. De azóta is többször előfordult már. Az egyik legutóbbi esetet Szibériában jegyezték fel 2018-ban. A vörös színű csapadéknak rendszerint két fő oka szokott lenni (de néha más jellegű szennyeződés is előfordul): vagy vörös színű algák kerülnek valahogy (rendszerint nagy viharok, tornádók nyomán) a felhőkbe, vagy a finom szemű vörös homokot viszi fel olyan magasra a szél, hogy később a csapadékkal hull le.

A „véreső" régen pánikot váltott ki az emberekből. 1720. június 8-án például Magyarországon is sokfelé észleltek „véresőt". Pozsonyban Johann Gottlieb Schwarz egy levelében megemlítette, hogy nagy lárma keletkezett az emberek között, mert vér esett a földeken. Maga Bél Mátyás is foglalkozott a különös tüneménnyel, és arra a következtetésre jutott, hogy a véresőt a szokatlanul elszaporodott beteg lepkék anyagcseretermékei okozták.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Néha ebihalak és békák is potyognak az égből - FORRÁS: BIOSPHOTO VIA AFP/BRUNO GUENARD / BIOSPHOTO/BRUNO GUENARD

TOP 5