Skip to main content

 aszteroida Hosszú Menetelés-5 kínai hordozórakéták

Legutóbb globális rettegést okozott a Hosszú Menetelés-5, most egy aszteroidát kapnának el vele.

A Kínai Nemzeti Űrtudományi Központ friss Icarus folyóiratban közölt dolgozata szerint 23 Hosszú Menetelés-5 hordozórakéta egyidejű becsapódásával eltéríthető lenne egy Föld felé tartó veszélyes aszteroida.

hirdetés

A modell célpontjának a fél kilométer átmérőjű Bennu kisbolygót választották, amely várhatóan 2175 és 2196 között többször is 7,5 millió kilométernél közelebb kerül bolygónkhoz. 

Durván 1 százalék az esélye annak, hogy a következő száz évben egy kisebb, 100 méter átmérőjű aszteroida csapódik a Földbe. Az ennél nagyobb, Bennu méretű becsapódás esélye inkább egy ezrelék, de amennyiben bekövetkezne 1200 megatonna TNT robbanásával egyenlő energia szabadulna fel, ami letarolna egy kisebb országot.

Együtt, sokan

A kínai hordozórakéták egyenként közel egy tonnát nyomnak és minimális módosításra szorulnának, mindössze űrbéli manőverezésre kellene alkalmassá tenni őket. Az így létrehozott „Kinetikus Impaktor Csoport” mintegy három év alatt érné el a Bennut.

A kínai tudósok szerint a rakéta-szőnyegbombázás mintegy 9000 kilométerrel térítené el az égitestet. Ez ugyan elenyésző a több millió kilométeres távolsághoz képest, de szerintük ennyin múlhat, hogy az aszteroida becsapódik vagy elkerüli a Földet.

Amerika dartot ragad

A Földet fenyegető aszteroidák jelentős része ma még ismeretlen. A Bennu nem tartozik ezek közé, hiszen a NASA szondája, az OSIRIS-REx 2018-től közelről vizsgálta és tavaly mintát is vett a kisbolygóból.

Az amerikai űrhivatalnak jelenleg is van egy aszteroida-eltérítő programja, a Double Asteroid Redirection Test (DART), amelynek keretében a Didymos kettős aszteroida kisebbik tagjának pályáját módosítanák, egy 500 kilogrammos, másodpercenként 6,6 kilométeres sebességgel haladó szonda ütköztetésével.

Nagyon jó ötlet, hogy tartsuk meg a hordozórakéta egyik felső fokozatát és ezt használjuk kinetikus lövedékként egy aszteroida eltérítésére

– mondta Alan Fitzsimmons professzor a Reutersnek.

Csak a fejünkre ne hulljon

Az aszteroidák elleni védekezésre több stratégiai ötlet is felmerült korábban, például nukleáris töltetek bevetése. Egy ilyen alkalmazása például a Bennu esetében szétvetné az aszteroidát és elkerülhetetlenül törmelékzáport zúdítana a Földre és a körülötte keringő űreszközökre.

A legjobb stratégiának a kinetikus energia, magyarul az ütközés alkalmazása tűnik, amelynél a hatékonyság kulcsa a minél nagyobb tömeg és sebesség.

Nem véletlen, ha valakinek a Hosszú Menetelés-5 kinetikus tulajdonságai ismerősen csengenek. Kína 2016 óta hat Hosszú Menetelés-5 rakétát lőtt fel, ezek közül a legutóbb májusban okozott globális rettegést visszazuhanó maradványaival.

(The Economic TimesReutersSputnik)

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Родион Журавлёв képe a Pixabay -en. 

TOP 5