Skip to main content

wc éjszakai lehúzás per Olaszország 

Az olasz Legfelsőbb Bíróság egy nemrég hozott döntésében kibővítette az alapvető emberi jogok megsértését taglaló listát, amelyen eddig olyan bűncselekmények szerepeltek, mint a rabszolgatartás, a kínzás vagy az erőszakos éheztetés.

Most azonban a WC-k éjszakai hangos lehúzása is az emberi jogok megsértésének számít.

hirdetés

Az olasz Legfelsőbb Bíróság különös döntése egy 19 éve tartó jogi csatározás végére tett pontot. A viszály akkor kezdődött, amikor egy La Spezia közelében élő házaspár panaszkodni kezdett arra, hogy a szomszédjaik új WC-je „elviselhetetlen zajokkal" tartja őket ébren – írja a The Washington Post.

Először egy alsóbb fokú bíróság a házaspár ellen döntött, akik azonban nem nyugodtak bele az ítéletbe, és az ügyet Genova fellebbviteli bírósága elé vitték. Itt részletes vizsgálatot rendeltek el, hogy feltárják, a házaspár szomszédságában élő négy testvér WC-je miért tűnhetett túlságosan hangosnak.

ARRA JUTOTTAK, HOGY A SZOMSZÉDOK A WC VÍZTARTÁLYÁT EGY KÖZEL 23 CENTIMÉTER VASTAGSÁGÚ FALBA ÁGYAZTÁK BE, NEM MESSZE A HÁZASPÁR ÁGYÁNAK FEJTÁMLÁJÁTÓL.

A bíróság végül a házaspár javára döntött, megállapítva, hogy a WC gyakori éjszakai használatának hangja rontotta az életminőségüket, és megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében meghatározott, mindennapi szokások szabad gyakorlásához való jogukat.

A DÖNTÉS SZERINT A TESTVÉREKNEK MÁSHOVA KELLETT HELYEZNIÜK A VÍZTARTÁLYT, ÉS AZ ESZKÖZ TELEPÍTÉSE ÓTA ELTELT MINDEN ÉVRE NAGYJÁBÓL 565 DOLLÁRT (KB. 178 EZER FORINT) KELL FIZETNIÜK SÉRELEMDÍJKÉNT

– ez összesen mintegy 10.760 dollárt jelent.

Mivel a testvérek nem fogadták el az ítéletet, az olasz Legfelsőbb Bírósághoz fordultak, ám a testület ellenük döntött.

A BÍRÓSÁG HANGSÚLYOZTA, AZ ÉJSZAKAI WC-LEHÚZÁS SÉRTI AZ OLASZ ALKOTMÁNYBAN FOGLALT, EGÉSZSÉGES ÉLETHEZ VALÓ JOGOT.

A bíróság emellett az Emberi Jogok Európai Bírósága által, a „magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jog" védelmében hozott határozatokra hivatkozott.

A szakértők szerint ez az ügy nemcsak azt mutatja, hogy az olasz jogrendszer milyen híresen lassan működik, de egyesek szerint egy alapvető hibára is rávilágít. Francesco Parisi, aki könyvet írt az olasz jogrendszerről, úgy látja, a probléma az, hogy

AZ OLASZ LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGNAK NINCS LEHETŐSÉGE ARRA, HOGY MEGVÁLASSZA, MELY ÜGYEKET VIZSGÁLJA MEG

– szemben például az Egyesült Államok joggyakorlatával. Vagyis köteles döntést hozni minden egyes ügyben, amelyet elé visznek.

Ennél csípősebben fogalmazott egy olasz újságíró. Massimiliano Parente szerint a WC-lehúzási per rávilágít arra, milyen elképesztően lassan működik az olasz jogrendszer. Gúnyosan megjegyezte,

Albert Einstein rövidebb idő alatt dolgozta ki a relativitáselméletet, mint ahogy az olasz bíróságok megoldották a szomszédok közti WC-vitát.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Anna Shvets fotója a Pexels oldaláról

TOP 5