Skip to main content

vécépapír újrahasznosítása  

Első olvasatra talán furcsa ötlettel állt elő egy svéd város vezetése, de az elképzelés komolynak tűnik. Jövőre betiltanák Tranåsban a használt vécépapír vécén történő lehúzását, adott erről hírt az Aftonbladet, svéd hírportál.

A sajtónak a település hulladékkezeléssel megbízott menedzsere nyilatkozott.

hirdetés

Torbjörn Adolfsson szerint a klozettpapír igen komoly terhelést jelent a környezetre, minek következtében a szennyvíz megtisztítása jóvan nehezebb, több erőforrást igényló feladat.

Csökkentendő az állampolgárok ökológiai lábnyomát, a város azt tervezi, hogy jövőre begyűjti a használt papírt, és újrahasznosítja azt. 

Ha pedig az elképzelés beválik a gyakorlatban, egész Svédország átállhatna az új rendszerre.

A kezdeményezés nem okozott osztatlan sikert Tranåsban, bár sokan csak áprilisi tréfának fogták fel a bejelentést, míg mások azt közölték, ha megvalósul az ötlet, elköltöznek a városból.

Arról nem szóltak a hírek, a város előljárói hogy képzeli el a fekáliával és vizelettel terhelt hulladék begyűjtését és újrahasznosítását, bár nyilván rendelkeznek részletesebb tervvel.

Korábban a hollandok is kísérleteztek hasonló megoldással, ők azonban alapból kihagynák a vécépapírt a folyamatból. Hogy hogyan, arról az utajovobe korábbi cikkében lehet olvasni:

Más példák a gyakorlatból

Lelkes környezetvédők körében nem ismeretlen gyakorlat a háztartásban papír helyett kisebb törölközőt vagy rongyot használni, és ezeket rendszeresen mosni.

Nem ismeretlen fogalom az sem, - főleg nem a skandináv országokban -, olyan vécét használni, mely az emberi ürüléket újrahasznosítja, és abból komposztot készít

Ennek hátterében az áll, hogy a termőföldek, azok humusztartalma rohamosan romlik, ez pedig az elkövetkezendő évtizedekben alappal veszélyeztetheti az emberiség élelmiszertermelését. Főleg akkor, ha a népesség folyamatosan nő a világban. 

Elhivatott amatőrök készítenek maguknak otthonra saját komposztvécét is, ha már a boltban nem lehet kapni, felhasználandó később a lassan humusszá avanzsálódott végterméket. 

Ha bárki rákeres a Google-ön vagy a Facebookon az alomszék kifejezésre, számos elmés toalettet láthat, a környezetvédelemben jártas állampolgárok milyen eszközöket használnak dolguk végzésére.

Akad közöttük egy-egy művészileg kimunkált darab is.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5