Skip to main content

Csak erős idegzetűeknek! A komposzt WC-re sokféle megoldás létezik, de Vassányi Istváné a lehető legegyszerűbb. Egy hordó, egy ülőke, sok-sok fűrészpor. Az alábbi írás a Kukabúvár Egyesület honlapján jelent meg először. 

(A cikket a HUMUSZ 2007-ben írta, aktualitásából azonban mit sem vesztett, ezért mi is közöljük.)

„Elnézést a naturális képekért. Csak akkor nézd tovább, ha az igazságot keresed!" - kezdi Vassányi kis képriportját. Ami régen teljesen természetes volt, azt ma így kell bevezetni. Már senki sem emlékszik arra, hogy valaha mindenhol ilyen elven működtek az árnyékszékek?!

„Minden dicséret a zseniálisan egyszerű megoldás kitalálóját, kikísérletezőjét, Nemcsics Ákost illeti" - írja István (Erről a KukaBúvárban is volt egy riport annak idején). A képek magukért beszélnek, de néhány megjegyzés talán elfér mellé:

„A hordó egyáltalán nem büdös, amit biztos nehéz elhinni. A helyiség sem, ahol a hordó van. Az igazat megvallva én sem hittem, amíg ki nem próbáltam. A titok nyitja a szárazság (a kisdolog nem ide megy) és a fűrészpor. Ettől megváltozik a szén/nitrogén arány, és másfajta bacik működnek. Felhívnám a figyelmet a (nyitóképen talán látható) másfél mm-es lyukakra a fedőn, ez biztosítja a megfelelő levegőellátást. Az ülőkén tettem két kis bevágást, hogy ne csúszkáljon a hordó tetején.

Röviden, az anyag nem rothad, hanem korhad (komposztálódik). Már majdnem kész a komposzt, mikor kiürítem a hordót a kerti komposztálóba. Bármily hihetetlen, kiöntve sincs semmi szaga a fűrészpor szagán kívül! Nálam a hordó a ház alatti műhelyben van, de nyugodtan lehetne a házban is."

A költség: kb. 2000 Ft a 30 literes káposztáshordó, 1000 Ft a WC-ülőke. Fűrészport adnak ingyen. A rendszer tisztaságára jellemző a kép: szinte tiszta a hordó a kiborítás után. Az egész kiborítás, kimosás kb. 15 perc.

Nem kell hozzá víz, nem kell hozzá csatorna, nem kell a szervesanyagot csővezetéken utaztatni a messzi telepre és szennyvíztelep sem kell. Nincs szükség milliárdos beruházásokra, nincs közbeszerzés (és a tőle elválaszthatatlan mutyizás), aszfaltbontás, útlezárás, egyebek. És a komposzt mehet a kertbe, nem kell venni műtrágyát.

István így fejezi be bemutatóját: „Nekem is nagy lelkitusámba került, mire végül belevágtam a kísérletbe. Most eszemben sincs abbahagyni. Bármit másképp csinálni, mint ahogy neveltek minket, mint ahogy a többiek csinálják, nagyon nehéz, de csak eleinte. "A falak az emberek fejében vannak", beleértve a saját fejünket is!!"

Aki nem hiszi, járjon utána. (Érdemes az eredeti oldalon lévő kommenteket is elolvasni: http://humusz.hu/hirek/komposzt-wc-hazilag/1896)

Érdemes megtekinteni ugyanakkor az Ökológiai Intézet oktatófilmjét is, mely bemutatja, hogy is lehet professzionális komposztbudikat "gyártani",és kényelmesen használni. http://utajovobe.eu/hirek/hulladek/378-mi-lehetne-az-emberi-urulekbol

És ha még ez sem lenne elég, meg lehet tekinteni azokat a legmodernebb budikat, melyekkel külföldi tudósok kísérletezgetnek. Talán valamelyikkel nemsokára mi is találkozhatunk egy újonnan emelt városi épületben! http://utajovobe.eu/hirek/hulladek/3778-a-jovo-wc-i-gondosan-hidrogenne-vagy-mutragyava-alakitjak-az-uruleket

Forrás: http://humusz.hu/hirek/komposzt-wc-hazilag/1896

TOP 5