Skip to main content

A BBC hozta nyilvánosságra azt a friss esetet, amiben a kétgyermekes személyi edző, Tom Mansfield koffeinmérgezés miatt hunyt el.

A BBC azt is megírta, hogy a boncolás során fény derült arra, hogy Tom Mansfield vérében literenként 392 milligramm koffeint találtak, a koffeinmérgezés pedig már 78 mg/liternél is megállapítható.

hirdetés

Nem ez volt az első eset, hogy koffeintartalmú italporokat fogyasztott, ami általában segítette abban, hogy a sportbeli teljesítményét növelje, viszont jelen helyzetben valamiért eltévesztette a megengedett adagot, és hibásan számolta ki az aktuális mennyiséget.

Tom Mansfield már közvetve az adag elfogyasztása után a mellkasát kezdte szorítani, hevesebb szívverésre panaszkodva, és ezzel párhuzamosan a kanapéra rogyott, a szája pedig habzani kezdett.

Felesége azonnal értesítette a mentőket, és 45 percen át próbálták újraéleszteni a bajba került férfit, de nem jártak sikerrel. A férfit a denbighshire-i Bodelwyddan városában található Glan Clwyd Kórházban nyilvánították halottnak.

Webbeteg egyik cikke jól összefoglalja a kapcsolódó információkat, miszerint a koffeintúladagolás hányingert, émelygést, hasmenést, szédülést és gyakori vizelési ingert okoz.

A koffein függőséget hoz létre oly mértékben, hogy mérsékelt fogyasztás utáni megvonás is fejfájással, émelygéssel, ingerlékenységgel, csökkent koncentrációs készséggel és akár depresszióval is járhat.

Ezek a tünetek az első 20–48 órában a legerősebbek, de akár egy hétig is tarthatnak.

 
Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Eduardo Cano Photo Co. fotója a Pexels oldaláról

TOP 5