Skip to main content
Föld intelligencia klímakatasztrófa

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Mitől intelligens egy planéta, és a Föld miért buta? Tudunk-e változtatni, hogy meggyógyítsuk és okosabbá tegyük a bolygónkat?

Technológia és bioszféra összekapcsolása az asztrofizikusok új tanulmányában.

hirdetés

Az International Journal of Astrobiology című folyóiratban február elején publikált új tanulmányban kutatók egy csoportja azt állítja, egy bolygó akkor tekinthető intelligensnek, ha tudja, mi történik vele, és ennek megfelelően reagál. Ha a természet és a technológia elég fejlett, és annyira összekapcsolódnak egymással, hogy felismerik a lehetséges problémákat, akkor visszacsatolási hurkokat hoznak létre azok ellensúlyozására.

A bolygó tudja, mi történik, és erre válaszul cselekszik. Ez a bolygó életének kollektív válasza állapotának változásaira, a reakció pedig elsősorban a túlélést, a fennmaradást érinti.

A BOLYGÓ INTELLIGENCIÁJA ÖSSZETETT RENDSZER VISSZACSATOLÁSOKKAL ÉS INTERAKCIÓKKAL AZ ALACSONYABB SZERVEZŐDÉSEK KÖZÖTT. HA A RENDSZER JÓL MŰKÖDIK, AZ ÉLET HOSSZÚ TÁVON FENNMARAD.

A planetáris intelligencia meghatározása a túlélés szempontjából azért fontos, mert lehetővé teszi az élet előrehaladásának értékelését bármely bolygón. Ma, a klímakatasztrófa fenyegető árnyékában ennek segítségével vizsgálhatjuk meg, hogy működnek azok a bolygók, amelyek szilárd bioszférát és fenntartható technológiai civilizációkat fejlesztenek ki ahhoz, hogy fennmaradjon az élet.

Gaia-elmélet

Mi inspirálta ezt a planetáris intelligencia gondolatot? A Gaia-elmélet, James Lovelock és Lynn Margulis teóriája az 1970-es évek végéről, amely a kollektív intelligenciával foglalkozott. Úgy gondolták, a legkisebb szerveződések, például a mikrobák is hatnak a bolygórendszerekre.

LOVELOCK TEÓRIÁJA SZERINT A BIOSZFÉRA, ATMOSZFÉRA, A VIZEK ÉS A FÖLD EGYÜTT ÖSSZETETT SZERVEZŐDÉST ALKOTNAK, AMELY EGY, A FÖLDI ÉLET FIZIKAI ÉS KÉMIAI KÖRNYEZETÉT ALAKÍTÓ ÉS FENNTARTÓ KIBERNETIKAI RENDSZER IS.

Ez azt is jelenti, hogy az egyszerű szervezetek kollektív tevékenysége intelligens, és részt vesz a bolygó lakhatóvá tételében. A Gaia-elmélet szerint, ahogy az életformák fejlődnek a Földön, az hatással van a bolygórendszer egészének fejlődésére.

Milyen az okos bolygó?

A kutatók a valódi bolygóintelligenciát úgy határozzák meg: 

A planetáris intelligenciát az élet kollektív válaszának tekintjük az egész bolygó állapotában bekövetkezett változásokra.

Egy új tanulmányban a planetáris intelligencia négy fő szakaszát különítik el: éretlen bioszféra, érett bioszféra, éretlen technoszféra és érett technoszféra.

Egy bolygó élete

Éretlen bioszféra jellemezte a Földet, amikor az élet megjelent, és az apró mikrobák voltak az egyedüli életformák. Ekkor a légkör főként szén-dioxidból és metánból állt, ami komolyabb életformák kialakulásának nem kedvezett, kevés volt a globális visszacsatolási hurok, nem jött létre az intelligencia.

A mikrobák fotoszintézis útján oxigént hoztak létre, ami lassan megváltoztatta a légkör kémiáját. Kialakult az érett bioszféra: többsejtű életformák jelentek meg, állatok és növények, és tovább nőtt a légkör oxigéntartalma. Ez az oxigénben gazdag környezet lehetővé tette az ózonréteg kialakulását, valamint a növények és állatok kifejlődését a szárazföldön.

A következő szakasz az éretlen technoszféra, amelyben most is vagyunk. Ez akkor kezdődött, amikor az emberek elkezdtek kommunikációs, közlekedési és energiahálózatokat építeni.

EZEK A TECHNOLÓGIÁK A BOLYGÓ ROVÁSÁRA MŰKÖDNEK, MIVEL ENERGIÁT ÉS ERŐFORRÁSOKAT HASZNÁLNAK MÁS ÉLŐ ÉS FIZIKAI RENDSZEREKBŐL.

Megnőtt az üvegházhatást okozó gázok mennyisége a légkörben, és más káros szennyező anyagok is kijutottak.

Végső stádium

Ha a Föld valaha is eléri a fejlett technoszféra állapotát, a technológia olyan szinten lesz, hogy együtt fejlődik majd a bioszférával.

A BOLYGÓ INTELLIGENCIAKUTATÁSA A KLÍMAKATASZTRÓFA SZEMPONTJÁBÓL FONTOS: HA MEGÉRTJÜK, HOGYAN LEHET EGY BOLYGÓ INTELLIGENCIÁJÁT MEGHATÁROZNI, MEGÉRTENI ÉS FEJLESZTENI, AKKOR AZ IS VILÁGOS LESZ, VAN-E JÖVŐNK EZEN A BOLYGÓN.

De azt még a kutatók sem tudják, hogyan kell továbbfejlesztenünk technoszféránkat, mi lehet a planetáris intelligencia a gyakorlatban, hogyan lépjünk át egy érett technoszférába

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5