Skip to main content
drogfüggőség kábítószer piac gazdaság

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

A kenderszármazékok legális piaca 2021-ben a Prohibition Partners szerint globális szinten több mint 37 milliárd dollár (13 ezer 678 milliárd forint) volt, azonban a legazilációs törekvések ellenére egy 2019-es, New Frontier Data kutatás szerint az illegális kereskedelemmel is számolva évente több mint 340 milliárd dollárt (125 ezer 690 milliárd forint) költ az emberiség a szerre. 

Noha a túlzásba vitt füvezésre az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) még egyetlen szert sem engedélyezett, már számos cég van, aki ilyen termékek fejlesztésén dolgozik, számolt be róla a Világgazdaság.

hirdetés

Noha a legalizáció támogatóinak és a marihuána felhasználóinak döntő többsége ragaszkodik hozzá, hogy a kannabisz nem okoz függőséget – és valóban a fű által okozott függőség egészen más, mint például a heroin által kiváltott – azért egyre több bizonyíték mutat arra, hogy ez nem feltétlenül van így.

AZ AMERIKAI JÁRVÁNYÜGYI HIVATAL SZERINT

AZ AMERIKAI JÁRVÁNYÜGYI HIVATAL (CDC) SZERINT A KANNABISZFOGYASZTÓK 10 ÉS 30 SZÁZALÉKA KÖZÖTT LEHETNEK AZOK, AKIK TÚLZÁSBA VISZIK A SZER HASZNÁLATÁT ÉS AZ EMIATT BEKÖVETKEZŐ EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS PROBLÉMÁK ELLENÉRE SEM TUDJÁK MEGÁLLNI A TOVÁBBI DROGOZÁST.

A londoni tőzsdén jegyzett gyógyszercég az Indivior és a francia Aelis Farma viszont remélik, hogy az általuk fejlesztett, legújabb készítmény – ami a fejlesztés jelen fázisában az AEF0117 nevet viseli – változtat ezen. 

Az Egyesült Államokon és Kanadán végigsöprő legalizációs hullám hatására a gyakori és a problémás használók száma is megugrott, különösen a fiatal felnőttek és az idősebb kamaszok körében. Mark Crossley, az Indivior vezérigazgatója szerint

BÁR A KANNABISZT SOKAN ORGANIKUSNAK ÉS BIZTONSÁGOSNAK TARTJÁK, A KÖVETKEZMÉNYEK SZEMPONTJÁBÓL NÉZVE EZ FÉLREÉRTÉS.

Az új, engedélyezés küszöbén álló gyógyszerek a fogyasztók szervezetében azokat a receptorokat befolyásolják majd, amelyek a fű pszichoaktív hatásáért felelős hatásokat fejtik ki. 

Mivel egyes becslések szerint a kannabisz használat rendellenességben az Egyesült Államokban 14 millióan szenvednek, így

EGY SIKERES TERMÉKFEJLESZTÉS HATALMAS LEHETŐSÉGEKKEL, ÉS NEM UTOLSÓSORBAN GAZDASÁGI HASZONNAL KECSEGTET,

különösen, hogy egyelőre nincs gyógyszeres javallat az országban a jelenségre. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Minden egyes kifogott brit garnélarák tele volt kokainnal

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Fotó: Fotó: Kindel Media - pexels

TOP 5