Skip to main content
robot munkahely

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az elmúlt években, részben a járvány következtében, súlyos munkaerőhiány kezdett kibontakozni az amerikai gazdaság számos ágazatában. 

Ez pedig azzal is járt, hogy a cégek elkezdték robotokkal betölteni az üres pozíciókat.

hirdetés

A robotok térhódítása

Az Egyesült Államokban elkezdett felgyorsulni a robotok térhódítása a munkahelyeken. Ahogy ugyanis számos ágazatban súlyos munkaerőhiány alakult ki, a cégek úgy kezdték el fokozatosan gépekkel helyettesíteni az emberi munkaerőt.

The Wall Street Journal beszámolója szerint

AZ IDEI ELSŐ NEGYEDÉVBEN 40 SZÁZALÉKKAL NŐTT A MUNKAHELYI ROBOTOKRA LEADOTT MEGRENDELÉSEK SZÁMA, 2021 AZONOS IDŐSZAKÁHOZ KÉPEST.

Ez elképesztő növekedés, ha figyelembe vesszük, hogy tavaly ilyenkor az éves alapú emelkedés csupán 22 százalékos volt, a megelőző években pedig stagnált a bővülési ütem

A háttérben az áll, hogy a koronavírus-járvány miatt számos amerikai vállalat szembesült azzal, hogy bármikor, egyszerre eshet ki számos dolgozó, ez pedig jelentősen csökkenti a termelékenységet.

Nem minden esetben igaz viszont, hogy a vállalatok gépekre cserélnék le az emberi munkaerőt, vagyis például elbocsátanának dolgozókat. Sok esetben csupán arról van szó, hogy a robotok jelentősen képesek növelni a termelékenységet, tehát csak kiegészítik az emberi munkaerőt.

Az sem mellékes, hogy az Egyesült Államokban a robotok sokkal lassabb ütemben hódítják meg a gazdaságot, mint más országokban.

DÉL-KOREA, JAPÁN VAGY NÉMETORSZÁG EZEN A TÉREN MÁR MAGA MÖGÖTT HAGYTA AZ USA-T.

Amennyiben viszont figyelembe vesszük, hogy egyes területeken a gépek nagyságrendekkel gyorsabban és hatékonyabban képesek dolgozni, mint az emberek, akkor továbbra is fennáll a kockázata annak, hogy az emberi dolgozók tömegével veszíthetik el az állásaikat a fejlett ipari országokban.

Noha ezzel egy időben az emberi munka elvileg elmozdulhat a sokkal kreatívabb tevékenységek és munkakörök felé, hosszabb távon egyre égetőbb a kérdés, hogy a világ miként reagál majd a robotok elterjedésére. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Harmincezer robotkatonát állítanának szolgálatba a világ egyik legerősebb hadseregében

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

TOP 5