Skip to main content
intim betét Afrika Zimbabwe tehénytrágya áremelkedés

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az infláció miatt Zimbabwében annyira megdrágultak a higéniai termékek, hogy a nők tehéntrágyát, és egyéb kreatív, de cseppet sem steril eszközt kénytelenek használni az intim betét helyett. 

Áremelkedés

Akkora az áremelkedés, hogy országban élő családoknak már választaniuk kell a női higiéniai termékek és az élelmiszer vásárlása között, a legtöbben pedig az utóbbi mellett döntenek.

hirdetés

Az SNV Netherlands Fejlesztési Szervezet tanulmánya szerint a zimbabwei nők nagy része már nem engedheti meg magának, hogy női higéniai termékeket vásároljon. A két amerikai dollárnak (kb. 800 forint) megfelelő egészségügyi betét ára ugyanis már megfizethetlennek számít az ország több millió érintettje számára, akik a szegénységi küszöb alatt élnek.

Az egészségügyi betét olyan luxus lett, amelyet már nem vehetek meg magamnak, vagy a lányaim számára"

– mondta el Vhene Gumedhe, egy helyi lakos, aki ezután azt is elmagyarázta, hogyan működik a tehéntrágya, a helyzet kreatív megoldásaként.

Fogom a trágyát, megformázom és hagyom száradni, hogy könnyen felszívja a vért. A lányok természetesen nem teszik közvetlenül a bőrre a tehénpogácsát, hanem valamilyen ruhaanyagot tekernek köré előbb. Miután pedig használták, a földbe temetik azt, ugyanis a shona kultúra nem engedi meg, hogy a férfiak lássanak ilyesmit."

- teszi hozzá.

(A shonák a dél-afrikai ország legnagyobb etnikai csoportját, Zimbabwe lakosságának 80 százalékát alkotják.)

A HELYI ANYA, ÉS LÁNYAINAK TÖRTÉNETE A DÉL-AFRIKAI NEMZET TÖBB MILLIÓ ELSZEGÉNYEDETT ASSZONYÁNAK HELYZETÉT TÜKRÖZI, AKIK KÉTSÉGBEESETT MÓDSZEREKHEZ FOLYAMODNAK A MENSTRUÁCIÓJUK IDEJÉN.

A Nő- és Ifjúsági Ügyek Minisztériuma szerint a lányok 67 százaléka hiányzik az iskolából a menstruációjuk alatt, mert nem jutnak hozzá az egészségügyi termékekhez, valamint a tiszta mellékhelyiségekhez. Az oktatás elmulasztása mellett azonban az egészségügyi szakértők a fertőzések miatt is jogosan aggódnak, ugyanis a fenti, és hozzá hasonló elterjedt módszerek táptalajt jelentenek a szalmonellának, az E. coli-nak és számos olyan baktériumnak, amelyek a reproduktív szervek betegségeihez vezethetnek.

A drága higéniai termékek, nem steril eszközökkel való helyettesítése miatt sok nő panaszkodik altesti viszketésre és fájásokra, a kórházi vizsgálat során pedig gyakran észlelünk gombás fertőzéseket sőt, a méhnyakrák korai jeleit is"

- panaszkodik Theresa Nkhoma, a Közszolgálati, Munkaügyi és Szociális Jóléti Minisztérium közösségi gyermekgondozási dolgozója.

Az egészségügyi dolgozó azt is hozzátette;

AZT SZORGALMAZZÁK, HOGY A NŐK KAPJANAK VARRÓGÉPEKET A FALVAKBAN, HOGY MEGTANULHASSANAK ÚJRAFELHASZNÁLHATÓ BETÉTET KÉSZÍTENI

Bár a helyi kormány már tett erőfeszítéseket a helyzet enyhítésére azzal, hogy az összes egészségügyi termékre kivetett adót eltörölte, azonban a zimbabwei nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint a szegénységet így is súlyosbítja a 191,6 százalék feletti infláció 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Világsiker lett a magyar találmány, 380 milliót kerestek vele eddig

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Valéria Rodrigues Valéria képe a Pixabay -en.

TOP 5