Skip to main content

(Szerkesztő megjegyzése: A nyelvek eltűnésével eltűnhet őseink tudása is, pl. egy olyan gyógyfű felhasználása az esőerdőben, melyet a „modern” orvostudomány is felhasználhatna.)

Jelenleg a világon több, mint 7000 különböző nyelvet beszélnek az emberek. Szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy az évszázad végéig e nyelvek közel 50 százaléka ki fog halni.

A Google megpróbálja megállítani ezt a folyamatot, illetve megőrizni az utókor számára a leginkább veszélyeztetett nyelveket és ezért különböző intézetekkel együttműködve elindította a Endangered Languages Project nevű kezdeményezést. Az amerikai keresőcég a honlapon lehetőséget nyújt arra, hogy mindenki a veszélyeztetett nyelvekkel kapcsolatos szövegeket, információkat és hangfelvételeket tölthessen fel, valamint oszthasson meg másokkal.

A konszern álláspontja szerint az emberi faj minden egyes kihalt nyelvvel szegényebb lesz és elveszíti az élet elmúlt évszázadainak tanúit. A projektet a kifejezetten erre a célra alapított Alliance for Linguistic Diversity támogatja. Ez gyűjti össze azokat a csoportokat, amelyek a kihalás által veszélyeztetett nyelvekkel és azok megmentésével foglalkoznak. A szövetségnek jelenleg 29 tagja van. A programot a First Peoples Cultural Council és az Institute for Language Information & Technology (Eastern Michigan University) felügyeli majd. A távlati célok között szerepel, hogy az összegyűjtött anyagokból a tudományos kutatások is profitáljanak, ílletve azok is segítséget kaphatnak, akik kedvet éreznek a ritka nyelvek megtanulása iránt.

A honlapon térkép is található, amely a veszélyeztetettség foka szerint különböző színekkel jelöli az egyes nyelveket. A nyelvek nevére kattintva egy oldal bukkan elő, amely a legfontosabb adatokat (hányan és mely régiókban beszélik a nyelvet stb.) tartalmazza. Kihalás fenyegeti például a navahó, a koro és az aragóniai nyelvet. A koro nyelvet jelenleg már csak összesen 1000 ember beszéli Indiában. Szakemberek februárban azt állították, hogy a digitális technológia ezen belül is a közösségi oldalak, a videomegosztó portálok és a mobiltelefonos rövid szöveges üzenetek menthetik meg a kihalófélben lévő nyelvek egy részét.

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/infotech/veszelyeztetett-nyelveket-mentene-meg-a-google.html

TOP 5