Skip to main content
aszteroida Nap Föld Scott Sheppard

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Ideje lenne alaposabban vizsgálni a Nap felől érkező földközeli objektumokat- írja a Science magazinban megjelent cikkében Scott Sheppard, a Hawaii Egyetem Csillagászati Intézetének munkatársa.

A kutató szerint már rendelkezünk azokkal az eszközökkel, amelyek az ilyen fajta objektumokat érzékelni tudják az alkonyi szürkületi órákban.

hirdetés

Sheppard megjegyzi, a csillagászok a különböző égitesteket általában éjszaka keresik, amikor az égboltot nem világítja be a Nap fénye. Ennek a módszernek a hátránya, hogy nem lehet észlelni a a Föld és a Nap között keringő földközeli objektumokat (angol rövidítéssel NEO-kat).

SZEM ELŐL TÉVESZTÉSÜK NEM VESZÉLYTELEN, MIVEL EGY VAGY TÖBB KÖZÜLÜK OLYAN PÁLYÁN HALADHAT, AMI VESZÉLYES LEHET BOLYGÓNKRA NÉZVE.

A tudósok természetesen nem hagyják figyelmen kívül a Nap felől érkező NEO-kat. Több ilyen aszteroidát pont a közelmúltban fedeztek fel; az egyik ilyen kisbolygó pályája például a Vénusz pályáján belül van, egy másik pedig a legrövidebb utat teszi meg a Nap körül. Ezeken kívül azonban jóval több hasonló objektum felfedezésére lenne szükség, véli Sheppard.

A feladatra két létesítmény is alkalmas, az egyik a Zwicky Transient Facility nevű égboltfelmérési program, a másik a chilei 4 méteres Blanco-teleszkóp. Ez utóbbi még az ún. Sötét Energia Kamerával is rendelkezik, amelyet közelebb lehet irányítani a Naphoz.

Érdekes megállapítás

Sheppard szerint érdekes, hogy a Nap irányában lévő kisbolygók száma viszonylag állandó, pedig a számítógépes modellek alapján a Földbe, Holdba és más égitestekbe csapódás miatt számuknak csökkennie kellene.

EZ ARRA UTAL, HOGY VALAHONNAN UTÁNPÓTLÁS ÉRKEZIK, ÁM ENNEK FORRÁSÁT A TUDÓSOKNAK MÉG NEM SIKERÜLT AZONOSÍTANIUK.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Egy 3 méter átmérőjű aszteroida csapódott a Földbe

Kiderült, meddig tudjuk biztosan elkerülni az Apophis aszteroida becsapódását

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Oleg Gamulinskiy képe a Pixabay -en.

TOP 5