Skip to main content
robot főnök mesterséges intelligencia

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

Ezer munkavállaló bevonásával felmérés készült, mit szólnának ahhoz, ha a főnöküket egy robotra váltanák, írja a techradar.com.

Mint ismeretes, sokan félnek attól, hogy elveszi a munkájukat a mesterséges intelligencia, pl. a Bild nemrég 200 újságírótól vált meg, most azonban más aspektusból vizsgálták meg a kérdést.

hirdetés

Az Amerikában és az Egyesült Királyságban végzett felmérés során érdekes válaszok születtek, a megkérdezettek ötöde örülne, ha egy robot váltaná a jelenlegi főnökét.

A válaszokat ugyanakkor a helyükön kell értékelni, hisz az alkalmazottak többsége nem lehetett elégedett a főnökével, részben hiányolva a megbecsülést és az empátiát, részben ellenezve a másokkal való kivételezést, és ezek lehettek azok az okok, melyek oda vezethettek, hogy úgy reagáltak, a mesterséges intelligencia döntéseiben jobban bíznának.

A megkérdezettek egyharmada szerint az AI nemsoká egyébként is elveszi a főnök munkáját, így ezt is a helyén kell értékelni.

A kultúra terén a brit válaszadók majd egyharmada, 30 százaléka örülne csak a váltásnak, a HR, az ipar, a pénzügy, valamint az egészségügy terén pedig 23, 19, 19 és 17 százalék volt az, aki nem ellenezné a váltást.

Nemek és életkor szerint

A férfiak jobban örülnének az „újításnak“ (18 %), míg a nők esetében csak 14 % válaszolt igennel. A fiatalok, azaz a 18-24 év közötti alkalmazottak egyharmada akceptálná a robot főnököt, az 55 év felettiek azonban nem ennyire „rugalmasak“, csak 12 százalékuk fogadná el a váltást.

Komolyan lehet venni az új vezetőt?

Kiemelést érdemel még az, hogy a AI főnököt csak kevés alkalmazott fogadná el úgy, mint a természetes személyt, azaz egy olyan főnököt, akinek el kell fogadni és be kell tartani az utasításait. Ettől függetlenül a megkérdezettek 18 %-a jobban bízna a robot főnökben.

Az okok közt leginkább az szerepel, hogy az új vezető igazságosabb döntéseket hozna, nem kivételezne másokkal, és nem diszkrimálná a munkavállalót, valamint nem hozna elfogult döntéseket.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Aki a munkahelyen eszik, azt kirúgással fenyegeti a főnök

Büntetést szab ki egy cég arra a dolgozójára, aki egynél több mosdószünetet tart naponta

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by Freepik

TOP 5