Skip to main content

Massoud Hassani sajátos aknakereső berendezést tervezett: a Mine Kafon eszköz olcsó alapanyagokból is előállítható, ennek ellenére növelheti a biztonságot azokon a területeken, ahol állandó életveszélyt jelentenek a taposóaknák. A látszólag primitív Mine Kafon működéséről egyelőre csak egy néhány másodperces videót mutattak be, de a látottak alapján kellően hatékonynak tűnik.

A hírt megszellőztető Gizmodo adatai szerint az eszközt a szél hajtja meg, de egy lökéssel is útnak indítható; igaz, a felépítése miatt inkább lankás területeken használható, ahol a lendület ereje tovább gördítheti a temérdek bambuszrúdból és gumitalpból álló gömböt.

{flvremote}

{/flvremote}

A Mine Kafon a hivatalos kommentár szerint négy akna robbanását bírja ki, és utána szétesik, de az előállítása nem túl költséges, így a nagyüzemi gyártása sem kerülne túl sokba. A Gizmodo egyik kommentelője ugyanakkor kétli, hogy az eszköz olyan hatékony lenne, mint amilyennek mondják: szerinte kizárt, hogy négy robbanás után a Mine Kafon ugyanúgy gurulna tovább, mert a taposóaknak robbanóereje komoly szerkezeti károsodást okozhat.

Forrás: http://index.hu/tech/2012/10/19/szelmeghajtasu_aknakeresot_fejlesztettek/

TOP 5