Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A napenergia gyors ütemben terjed világszerte, és évente több száz gigawatt új kapacitást adnak a hálózathoz. 

Azonban a napelemek élettartama véges, és elöregedésükkel egyre nagyobb mennyiségű hulladék keletkezik. A napelemek újrahasznosítása bonyolult és költséges folyamat, amely gyakran káros vegyi anyagokat igényel, írja az Interesting Engineering.

hirdetés

A 9Tech nevű velencei startup azonban új megoldást talált erre a problémára. Olyan innovatív eljárást dolgozott ki, amely lehetővé teszi a napelemek 99%-os hatékonyságú újrahasznosítását anélkül, hogy mérgező gázok szabadulnának fel. A folyamat első lépése a napelem alumínium keretének és edzett üvegének eltávolítása, majd a szilícium lapkákból, fémvezetőkből és ragacsos polimerből álló réteg kezelésére kerül sor.

1. Kezdő lépésként szétszerelés: Az alumínium keretet és az edzett üveget eltávolítják, így csak a szilícium lapkák, fémvezetők és polimer marad.

2. Égető kemencében hevítés: A komponenseket több mint 400°C-ra hevítik, ami elpárologtatja a polimert. A füst tartalmát szűrővel fogják fel, és a kemence hőjét újrahasznosítják.

3. Anyagok szétválasztása: A maradék anyagokat rostákon és hengereken vezetik át, hogy a szilíciumot vastagság alapján szétválasszák, majd mechanikusan eltávolítják a rezet.

4. Ezüst kinyerése: Szerves sav és ultrahang segítségével szétválasztják az ezüstöt a szilícium daraboktól. A szilícium darabokat hálóval eltávolítják, az ezüst pedig oldatban marad, amelyet szűrővel vagy centrifugával nyernek ki.

Eredmények és költségek

A 9Tech módszerével a napelemekből kinyerhető anyagok tisztasága magas, így újra felhasználhatók. A folyamat során az ezüst 90%-át, a szilícium 95%-át és a réz 99%-át tudják visszanyerni. Bár ez a módszer drágább, mint a hagyományos újrahasznosítási technikák, a visszanyert anyagok magas tisztasága és értéke kompenzálhatja a költségeket.

A 9Tech tervezi egy bemutató üzem felépítését, amely napi 800 panel feldolgozására lesz képes. Ez nemcsak a napelemek újrahasznosításában segít, hanem a gazdasági életképesség finomhangolásában is fontos szerepet játszik.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Forradalmi áttörés a nulla szén-dioxid-kibocsátású cementgyártásban

Az új beton sokkal nehezebben reped, mint az eddig használt

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Tung Lam képe a Pixabay -en.

TOP 5