Skip to main content

A környezetbarát hozzáállás otthon kezdődik: közvetlen környezetünkben érdemes először csökkentenünk a háztartási hulladékot. Hogyan tehetjük ezt meg?

Talán nem fog menni egyik napról a másikra a háztartási szemét csökkentése - de rá fogunk jönni, hogy ennek mérséklésével máris közelebb lépünk a környezettudatos magatartáshoz. Az újrahasznosítás lényege, hogy újra használhassunk, újra teremthessünk valamit a hulladék anyagból. Az újrahasznosítás nagyon fontos, de az ehhez vezető úton az első lépés a háztartási hulladék mennyiségének csökkentése. Vegyük át az irányítást a folyamatosan gyűlő szemét felett!

Módszerek a háztartási szemét csökkentésére:

  1. Az „utánam az özönvíz” mondás tökéletesen illik a helyzetre. Amint tisztába tesszük ezeket a fogalmakat: „újrahasznosítás”, „csökkentés” alkalmazni tudjuk a technikát, mégpedig a szebb jövő érdekében. Az afféle hozzáállás, mint„források lesznek, amíg mi is létezünk. Messze van még az az idő, hogy kifogyjanak” - nos, sajnos ez naivitásról árulkodik.

Hátborzongató tények bizonyítják, hogy ez nem így van. Rengeteg dolgot használunk feleslegesen és hatalmas mennyiségben, elég a műanyag zacskókra gondolni (amelyek teljesen csak 300-500 év (!) alatt bomlanak le), vagy az irodákban fogyó napi papírmennyiségekre.

1. Le a műanyag zacskókkal!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni - még ha sokadszorra halljuk is -, hogy vigyünk magunkkal egy-két szövet vagy papír táskát a vásárláshoz, illetve használjuk a már meglevőket, ahányszor csak lehet. Így nem kell újabb és újabb műanyag szatyrokat kérnünk. Ne találjunk állandóan kifogásokat.

2. Biztos, hogy mindenre szükség van?

Mielőtt valamit megveszünk, érdemes meggondolni, valóban kell-e nekünk az a valami. Ha szeretnénk azt a valamit, de szükségünk igazán nincs rá - nos, ilyenkor nyugodtan mondhatunk nemet. A ruhavásárlásra ez különösen igaz - ha van legalább hat hónapra elég, ráadásul mutatós (még abszolút divatos) holmink, semmi szükségünk egy hatodik ruhára vagy egy negyedik rövidnadrágra. Különösen az extrém darabokkal vigyázzunk, mert azt később hamar nem tudjuk majd hová felvenni. Álljunk ellen a kísértésnek! Olyan termékeket ne raktározzunk, amelyeket csak ideig-óráig tudunk használni.

3. Internetes számlák

Ha van rá módunk, ne a papírformájú számlákat gyűjtögessük, hanem fizessük be csekkjeinket az interneten keresztül. Gyorsabb, egyszerűbb és nem jár felesleges papírszeméttel. A katalógusokat, brosúrákat nézegessünk online. Hatékonyan felhasználhatjuk a felesleges papírt, ha készítünk belőle papírzacskót például, amit vásárolni magunkkal vihetünk. Az ajándékokat is lehet újrahasznosított papírba csomagolni vagy az otthon fennmaradt papírokból csomagolást készíteni. A díszítések, az origami készüljön régi papírból.

4. Komposztálás

Egy otthoni komposztáló szemetes vödör nagyon hasznos: jó szolgálatot tesz a növények trágyázásánál is. A zöldség-maradékok, a kerti hulladékok, csirke csontok, az állati ürülék kerti talajjal és egy kis langyos vízzel keverve kiváló komposzt. Ez talán az egyik leghatékonyabb módja a háztartási hulladék csökkentésének.

5. A minőség legyen a jelszó

Olyan termékeket szerezzünk be, amelyeknek minősége kiváló és élettartama is hosszú. Gyenge minőséget venni és aztán gyakran váltogatni egy terméket nem a legjobb megoldás, sőt. Ne pazaroljuk az erőforrásokat!

6. Emléktárgy-halmozás

Az érzelmek játsszák főként a főszerepet abban, hogy az emberek halmozzák a tárgyakat, emlékeket. Szekrényünkben egész biztosan van jó néhány dolog, ami csak azért van ott, mert emlék. Érdemes kirostálni ezeket a holmikat, hogy szekrényünk - és mi is - fellélegezhessünk! Gondoljunk a környezetre.

7. Termékcsomagolások

Amikor különféle kozmetikumokat, bőrápoló krémeket, szérumokat vásárolunk, ügyeljünk a csomagolásukra. Igyekezzünk olyan csomagolásút venni, amely újrahasznosított. Műanyag helyett üveg tálat, vagy olyan terméket, amely minimális csomagolást használ.

8. Amit lehet, és környezetbarát, őrizzük meg

A régi borítékok, papír mappák az utókor számára is legyenek használhatóak: érdemes vigyázni a kezelésükkel, nyitogatásukkal. Kezeljük óvatosan az érzékeny, törékeny dolgokat.

Forrás: http://napidoktor.hu/cikk/85.23892/8-tipp-az-otthoni-szemet-csokkentesehez

TOP 5