Skip to main content

 

El tudja képzelni életét nejlonzacskók nélkül? Mielőtt rávágná, hogy igen, mert bevásárolni tartósabb szövetből készült táskákkal is lehet, gondoljon arra, hogy nejlonzacskót használ a szemetesben, a mélyhűtőben, az uzsonnatáskában és még számtalan más helyen. Ha Ruandában élne, ezt nem tehetné.

Az afrikai országban ugyanis 2008-ban betiltottak minden olyan szatyrot, táskát, amely nem bomlik el magától. Annyira tartják magukat a tiltáshoz, hogy a határon ellenőrzik a turisták csomagjait és elkoboznak minden nejlonzacskót.

hirdetés

De Ruanda nem elégszik meg ennyivel. Azt tervezik, hogy a műanyag további formáit is tiltani fogják. Idővel egyáltalán nem lehet semmilyen műanyag tárgyat használni az országban, ők lennének az első műanyagmentes ország. Ezt alkotmányukból vezették le, amelyben az szerepel, hogy minden polgárnak joga van a tiszta és egészséges környezethez. Úgy tűnik, ezt ott komolyan gondolják.

A Guardian tudósítója szerint messziről látni a különbséget a szomszédos országokhoz képest. A nejlonzacskók hiánya ugyanis tisztává teszi a környezetet. Nincsenek az utcán szálló vagy fákra akadó szatyrok, útmenti szemeteszsákok.

Ruandában annyira komolyan gondolják a tiltást, hogy 150 dollárnyi bírságot kell fizetni annak, aki nejlonszatyorral sétál az utcán. Bolttulajdosonoknál még szigorúbb a büntetés; akinél ilyen zacskókat találnak raktáron, 6-12 hónapig tartó börtönt kockáztat.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Junior D. Kannah

TOP 5