Skip to main content

 

Van, aki csak olcsóbban enne, más annak is örül, ha gátat szabhat a pazarlásnak. Egy új, magyar fejlesztésű telefonos applikáció mindkét tábornak praktikus lehet. A redinner egyik alapítójával, Sztilkovics Zorkával beszélgettünk.

Hogy jött az ötlet, ami az applikációt szülte?

Mindannyian látjuk környezetünkben, mennyire körbevesz minket a pazarlás; ez sajnos Magyarországra is jellemző. Az éttermekben, kifőzdékben gyakran előfordul, hogy záróráig nem fogy el minden adag étel, így azokat meg kell semmisíteni. Azt gondoljuk, az ilyen utolsó adagokat érdemes inkább féláron felkínálni azoknak, akik elmennének értük. Így az étterem is, a vevő is jól jár.

hirdetés

Gyors és egyszerű megoldást szerettünk volna találni ennek a megszervezésére. A redinner ötletét egyébként a saját családom inspirálta. Nálunk úgy szokás,

ha egy hétvégi, családi ebéd során több étel készül, mint ami elfogyna, megosztjuk a rokonokkal, barátokkal.

A mobil internet már lehetőséget ad arra, hogy a tágabb legyen a kör. Ma már természetes, hogy a telefonnal nem csak beszélgetünk vagy üzenetet küldünk - miért ne érhetnénk el akciós, kedvező árú ételeket, élelmiszereket is?

Egyre többen élünk a Földön, legfőbb ideje okosabban bánni az erőforrásokkal. A csapot is elzárjuk, a villanyt is lekapcsoljuk, az ételt miért hagynánk veszni? Tíz-húsz éve például még alig esett szó a szelektív hulladékgyűjtésről, de mára bekerült a köztudatba, aminek meg is látszik az eredménye. Az élelmiszer-pazarlás is ilyen probléma, szükség van a tudatosságra. Az applikációnk azonnal értesíti a felhasználókat az akciós kínálatról, segítségével hatékonyabban összekapcsolhatók a felek.

A nemzetközi piacon már léteznek hasonló szolgáltatások. A hazai viszonyok között is életképes lehet egy ilyen modell?

Idén tavasszal jelent meg a dánok Too Good To Go alkalmazása, a redinner hazai tesztüzemével egyidőben. Nagyon örülünk, hogy nem csak mi vettük észre a problémát.Az, hogy más is foglalkozik vele, csak megerősített minket az elhatározásunkban.Az ő rendszerükben egy egységdobozt lehet megtölteni zárórakor, míg nálunk konkrét ételeket lehet lefoglalni, megvásárolni.

A próbaüzemünk februárban volt az Infoparkban. Mivel rengeteg ott az iroda, sokan népszerű a helyi menza. Az étteremvezető látott fantáziát a redinnerben, ami be is vált. A zárás előtt kedvezménnyel kínált ételekre perceken belül érkeztek vevők. Világosan látszott, hogy a modell működik. Még nincs egy hete, hogy közzétettük a teszt alapján kifejlesztett új alkalmazást, máris közel háromezren letöltötték. Úgy gondolom, ez egy erős visszajelzés arra, hogy szükség van az ilyen megoldásokra.

Nem félnek attól, hogy a redinner túlságosan alkalmazás-centrikus, és kizárja a rendszerből azokat, akik kevésbé jól szituáltak, nyugdíjasok vagy szimplán csak nem okostelefont használók?

Az okostelefontól idegenkedő idős embereknek gyermekük, unokájuk, jószomszédjuk segíthet a rendelésben.

Egy rendeléssel ugyanis több adag étel is lefoglalható, elvihető és elosztható.

A szegényebb réteget a szociális ellátórendszerek segítik, nem akarjuk átvenni a szerepüket, arra ott vannak a profi szakemberek, akik csak azzal foglalkoznak.

Csak készételeket vehetünk az applikáció segítségével?

Első körben menzákat, éttermeket, pékségeket, cukrászdákat igyekszünk bevonni – ha működik a rendszer, nyitottak vagyunk arra, hogy élelmiszerbolti termékek is megjelenhessenek a redinneren. Ilyenek lehetnek például a másnap már nem eladható pékáruk vagy az utolsó szavatossági napú termékek.

Úgy becsüljük, hogy több tízezer olyan üzlet van Magyarországon, amely ételeket vagy élelmiszereket kínál – nekik segíthet a redinner a felesleg értékesítésében. Az alkalmazás letöltésével üzenhetünk, hogy van kereslet az általuk kínált kedvezményes ételekre.

A szolgáltatás GPS alapú, tehát azon helyek ajánlatairól küld értesítést, amelyek a felhasználó által beállított sugarú körön belül vannak. Az étel típusának megfelelő szűrőket is beépítettünk. Így példáulha valaki vegetáriánus, csak akkor kap értesítést, ha az étel a saját kritériumainak megfelel. A felhasználók a vásárlás után a véleményüket értékelés formájában megoszthatják a felületen.

A könyvet ma akciósan, ide kattintva lehet megvenni. Egyet fizet, Kettőt kap!

Hány ember munkája van benne?

Maga az alkalmazás egy magyar fejlesztőcég, a Fornax munkája, míg a megjelenést, az arculatot az Adamsky Budapest tervezte – természetesen jogászra és számviteli szakemberre is szükség volt a közel egyéves előkészítés során. Nagyon örülünk, hogy végre közreadhatjuk és várjuk a visszajelzéseket a felhasználók részéről.

Érkeztek már ilyenek?

Még csak most indultunk ugye, de már kaptunk. Voltak, akik dicsérték az ötletet, mások újabb területeket javasoltak, de éttermek is jelezték, csatlakoznának.Többen érdeklődtek, az androidos eszközök után mikor lesz elérhető iPhone-ra? Ez még idén megvalósul.

A menzákon és kifőzdékben leginkább délutánra maradnak el nem fogyasztott adagok. A redinneren is leginkább ilyenkor találhatunk magunknak ennivalót?

Valószínűleg, de ezt pontosan majd a gyakorlat mutatja meg. Egy étterem számára ez egy olyan felület, amelyen nem csak az utolsó három adag rakott krumplit hirdetheti meg. Ha felpörgetné az üresjárati óráit, megteheti, nyugodtan meghirdethet pár további akciós ajánlatot is.

Mi a cél, hány embert lehet elérni egy ilyen applikációval?

Magyarországon naponta több millió adag étel készül a vendéglátásban. Ha a feleslegnek csak a töredékét meg tudjuk menteni, már sikert jelent számunkra. Ez naponta akár több tízezer jóllakott felhasználót jelenthet. 

Azzal az étellel, amit nem fogyasztunk el, az előállításához szükséges energiát, a megtermelésére fordított munkát vagy éppen az öntözéshez használt vizet is elpazaroljuk. Gondoljunk csak bele: naponta a Balaton vizének tízszeresét locsoljuk el feleslegesen. Meg kell változtatni ezt a rendszert.

Arról, hogyan lehet általánosságban csökkenteni a háztartásunk egyéb kiadásait, azaz hogyan lehet hulladék nélkül gazdagabban élni, ide kattintva lehet bővebben olvasni...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5