Skip to main content

 

A világ vendéglátóipara évente mintegy százmilliárd dollár értékű élelmiszert dob ki, a Winnow technológiájával azonban megakadályozható a pazarlás.

A Winnow képes megmutatni valós időben, hogy a szakácsok mennyit pazarolnak, és hogy ez mennyibe kerül a munkaadóknak.

hirdetés

A londoni székhelyű cég indulást nagyrészt befektetők finanszírozták, akik mérhető környezeti vagy társadalmi hatásokat szeretnének elérni, valamint azt, hogy a befektetésük megtérüljön.

A Winnow eddig ötmillió dolláros bevételt termelt, de az igazi hatását az élelmiszerhulladékok csökkenésével és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével lehet leginkább mérni.

Határozottan arra koncentrálunk, hogy nagy céget építsünk ki, valamint arra, hogy megoldjunk egy globális problémát"

– mondta Henry Wigan a Mustar Seed kockázati tőke-vállalat alap társalapítója.

Az Ikea például mindössze nyolc hónap alatt 350 ezer ételt, és így 900 ezer dollárt takarított meg a Winnow segítségével. A lakberendezési áruházlánc már hetven üzletében használja a Winnow technológiáját, és azt tervezi, hogy két éven belül ki fogja terjeszteni mind a négyszáz üzletére.

A Winnow segít abban, hogy mennyi hulladékot állít elő éttermünk, és ezáltal sokkal hatékonyabban tudjuk kialakítani menüinket– foglalta össze Ylva Magnusson, az Ikea szóvivője.

A Winnow szerint a professzionális konyhák az általuk vásárolt élelmiszerek legfeljebb húsz százalékát pazarolják el, mert a szakácsok gyakran nem rendelkeznek eszközökkel a hulladékok pontos mérésére és kezelésére.

Az intelligens mérleg méri a szemétbe kerülő élelmiszer súlyát. A konyhai munkatársaknak egy tablet segítségével elmondják a programnak, hogy milyen élelmiszert is dobnak ki, majd a képernyő megmutatja, hogy mennyi hulladék kerül ki így éves szinten, és hogy ez mennyibe fog kerülni, illetve, hogy milyen káros hatása lehet a környezetre. 

Az adatokat a nap végén összegyűjtik, hogy a vállalat megvizsgálhassa a konyhai költségeket.

A Winnow alapítója és vezérigazgatója, Marc Zornes szerint a szakácsok általában felére csökkentik a hulladékot, miután megértették az élelmiszer kidobásának valódi hatását.

Ráadásul a program 2016-ban elnyerte az Év Startup kategóriáját, valamint a Hulladékgazdálkodási kategóriáját a The Guardian Fenntartható Üzleti Díjai között.

A startup eddig négyszáz ügyfél számára 8 millió dollárt spórolt. És ami a környezeti hatásokat illeti, Winnow szerint az elmúlt négy évben 2600 tonna élelmiszerhulladékot takarítottak meg, ami egyenértékű 6,5 millió étkezéssel.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - A kép csak illusztráció, Forrás: 123RF

TOP 5