Skip to main content

Az óceánok védelmében a műanyagok használatának visszafogására szólított fel Sir David Attenborough brit természettudós, dokumentumfilmes új televíziós sorozatának, A kék bolygó 2-nek  bemutatásakor.

A 16 éve bemutatott "A kék bolygó" című sorozat folytatása azokat a károkat tárja fel, amelyeket a műanyag használata a tenger élővilágának okoz.

hirdetés

A 91 éves természettudós azonnali lépéseket sürgetett, mondván az emberiség tartja a kezében a bolygó jövőjét - olvasható a The Guardian honlapján.

A brit napilapban a közelmúltban megjelent vizsgálat szerint a fogyasztók percenként egymillió műanyagpalackos terméket vásárolnak a világon.

A következő húsz évben várhatóan megkétszereződik a műanyaggyártás, 2050-re pedig megnégyszereződik.

Világszerte több mint nyolcmillió tonna műanyag került az óceánokba évente, és egy minapi tanulmány szerint több milliárd ember iszik műanyagrészecskékkel szennyezett vizet.

Műanyagszemét között költő Laysan-albatroszok a Csendes-óceán egyik szigetén, Forrás: USFWS

Sir David Attenborough új hétrészes sorozata bizonyítékokat mutat be arról, hogya szárazföldön eldobott műanyag több ezer kilométert tesz meg az óceánokon, és hogy az albatrosz műanyaggal kénytelen etetni fiókáit.

A brit természettudós szerint az egyre növekvő hőmérséklet és műanyaghasználat jelenti a legnagyobb veszélyt az óceánok világára.

A BBC október 29-én kezdi sugározni a sorozatot Nagy-Britanniában, és már 30 országnak eladták a műsort.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: Sir David Attenborough, brit természettudós, Forrás: Northfoto/Dwayne Senior

TOP 5