Skip to main content

 

Több száz tengeri állatfaj sodródott át Japánból az Egyesült Államokba az elmúlt hat évben olyan műanyaghulladékok potyautasaiként, amelyeket a nagy 2011-es földrengés és szökőár mosott bele a nyílt vízbe – írja az MTI egy új kutatás alapján.

Ez a legnagyobb és leghosszabb tengeri migráció, amelyet a kutatók valaha dokumentáltak.

A massachusettsi Williams College munkatársai és kollégáik Washington, Oregon, Kalifornia, Brit Columbia, Alaszka és Hawaii partjait átfésülve azonosították a Japánból érkezett élőlényeket. A Science szaklapban közölt tanulmányukban arra figyelmeztetnek, hogy az idegenhonos fajok komoly problémát jelenthetnek, ha megvetik a lábukat és kiszorítják az őshonos fajokat.

Évekbe telhet azonban, mire kiderül, hogy az eddig összeszámolt 289 japán fajnak sikerül-e boldogulnia az új hazában és kiszorítania a többi állatfajt. A kutatók becslései szerint nagyjából egymillió élőlény, köztük több százezer kagyló tette meg a 7725 kilométeres távot a Csendes-óceánon keresztül egészen az Egyesült Államok nyugati partvonaláig.

A műanyag mentette meg az életüket

A Japán északkeleti partvidékét sújtó 2011-es földrengés és szökőár hajókat, dokkokat, bójákat és más építményeket mosott bele a Csendes-óceánba. 

Évtizedekkel ezelőtt az ilyen hulladék nagy része még faanyag lett volna, amely odaveszett volna a hosszú tengeri úton.

A 2011-ben elsodródott bóják, hajók és ládák többsége azonban már műanyagból készült, ezért élte túl az utat, akárcsak a potyautasaik. A hulladék kelet felé sodródott, megannyi élőlényt, köztük puhatestűeket, korallokat, rákokat szállítva magával, amelyek egy része már út közben adott életet a következő nemzedékeknek.

Épp a műanyaghulladék az, amely lehetővé teszi az idegenhonos fajok túlélését, sokkal tovább, mint azt valaha is gondoltuk

– mondta a tanulmány vezető szerzője, James Carlton, a Williams College professzora.

A 2011-es természeti katasztrófában 16 ezren haltak meg. Hat évvel a pusztító földrengés és szökőár után a japán hatóságok továbbra is több mint 2500 embert tartanak nyilván eltűntként.

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5