Skip to main content

 

A szegénység és a környezetszennyezés óriási probléma Ghánában. Azonban egy helyi vállalat elkezdett építőanyagot előállítani a szemétből, ami alkalmas utak és házak építésére is, ráadásul olcsóbb, mint a hagyományos építőanyagok.

Ghánában óriási probléma a közegészségügy, ezért az afrikai nemzetnek évente 290 millió dollárt kell költenie az állapot javítására.

hirdetés

A probléma egyik okozója a műanyag szemét,amelynek csak 10 százalékát hasznosítják újra az országban.

Ugyan Ghána tervezte egy hasonlóan szigorú törvény bevezetését, mint amilyet Ruanda és Kenya is kitalált, de ettől végül visszatáncolt a kormány. Ezt a döntést azzal indokolták, hogy munkahelyek veszhetnek el a szigorítás miatt - írja a Quartz.

Azonban valaki az üzleti lehetőséget látta meg a rengeteg hulladékban. A 33 éves Nelson Boateng 13 éves kora óta dolgozik egy gyárban, és 2015-ben alapította meg cégét, a Nelplastot.

A vállalat 30 négyzetcentiméteres építőelemet készít műanyaghulladékból. A négyzet alakú elem anyaga homok, műanyag dara és vas-oxid keveréke.

A Nelplast titokban tartja a pontos arányokat, annak szabadalmaztatása folyamatban van, de annyit elárult a vállalat, hogy minden műanyagot felhasználnak, kivéve a PVC-csöveket.

Az építőelemből járdát lehet készíteni, de épületekbe is be lehet építeni. A műanyag ilyen jellegű felhasználása nem új keletű, Indiában az utak építésénél kevernek műanyagot az aszfaltba.

Egy műanyag lap ára 1 dollár (250 forint), ami 50 centtel olcsóbb a hagyományos burkolóanyagoknál.

A cégnek jelenleg 60 alkalmazottja van,de további 500 embernek adnak munkát nem közvetlen módon.

Egyelőre a vállalat legnagyobb problémája, hogy nem tudja kielégíteni a keresetet, ugyanis naponta 800 kilogramm szemétből 200 műanyag tömböt tudnak előállítani. 

Jó hír azonban, hogy a gazdasági miniszter ígértetett tett Boatengnek, hogy segít bővíteni a gyártókapacitásokat, így hamarosan napi 15 ezer „téglát" tudnak majd gyártani.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: AFP/CRISTINA ALDEHUELA

TOP 5